ISTRAŽIVANJE

U kanjonu Krke otkrili 11 muških sova ušara. To je fantastično otkriće

Riječ je o strogo zaštićenoj vrsti, a procjenjuje se kako u našoj zemlji ima između 800 i 1200 parova
Ilustracija
 Niksa Duper/Cropix

Kad se u Nacionalnom parku Krka provodilo terensko istraživanje, odnosno, kada su se pratili gnijezdeći parovi sova Ušara, nitko nije imao nikakva očekivanja. Jednostavno se odlučilo promatrati sove. Mjesec dana se na 17 mjesta duž kanjona rijeke osluškivalo pjevanje mužjaka. Što su utvrdili? Ravno 11 različitih sova, što je zapravo odlična brojka, koju nitko nije očekivao.

-Rezultatima ovogodišnjeg praćenja jako smo zadovoljni: na području NP „Krka“, od gornjeg preko srednjeg do donjeg toka, zabilježeno je jedanaest pjevajućih mužjaka, tako da su potvrđene dosadašnje procjene o gniježđenju desetak parova ušara; prvi put je zabilježen pjev mužjaka u kanjonu uzvodno od Bilušića buka; u pukotini strme litice zabilježeno je aktivno gnijezdo sa ženkom u inkubaciji, koje će se redovito pratiti uz bilježenje svih promjena. – veli Katia Župan iz NP Krka, prenosi portal Tris.

Cilj praćenja bio je da se praćenje trenda populacije, kako bi se prikupilo što više podataka o toj strogo zaštićenoj vrsti. U našoj je zemlji ona ugrožena električnim vodovima, ali i krivolovom i trovanjem. Naravno, pati i zbog promjena u staništima, kao i izmjena u načinu proizvodnje hrane. Zapravo, u ovom trenutku se procjenjuje kako je u našoj zemlji na životu još samo između 800 i 1200 parova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:00