ZAKONOM ZAŠTIĆENA

U Dubravi pronađena ozlijeđena kornjača: ‘Vjerujemo da će biti dobro...‘

Posebna zanimljivost ove vrste je što znanstvenici ne znaju koliko dugo mogu živjeti

Čančara iz Dubrave

 Azil Dumovec

- Dok djeca u kinima gledaju Nindža Kornjače: Makljažu s mutantima, u zelenim dijelovima Zagreba mirno žive čančare i barske kornjače, započeli su objavu u utorak navečer iz zagrebačkog Dumovca. Bio je to način da javnosti predstave svoju novu štićenicu - jednu mladu čančaru, koja je pronađena u Dubravi.

Nesretna je životinja ozlijeđena, pa je zato prevezena u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba. Tamo će biti sve dok se ne oporavi, bez obzira na to koliko će dugo trajati.

image
Azil Dumovec

- Vjerujemo da će biti dobro i da ćemo je moći vratiti u prirodu. Podsjećamo na to da su čančare su zakonom zaštićena vrsta. Zato, ako naiđete na koju u prirodi, nemojte misliti da bi je bilo dobro ponijeti kući. To je strogo zabranjeno - podsjetili su.

Ove su kornjače aktivne danju te većinu vremena provode hraneći se ili mirujući na suncu ili u hladu. Tijekom zime hiberniraju, odnosno spavaju zimski san. Odrasli se zbog čvrstog oklopa vrlo rijetko nađu na jelovniku, stoga nemaju mnogo prirodnih neprijatelja. Ako je sušna sezona ili pojedu svu biljnu hranu na nekom području, počet će se hraniti malim beskralježnjacima.

Posebna zanimljivost ove vrste je što znanstvenici ne znaju koliko dugo mogu živjeti i poznate su godine od samo nekoliko predstavnika, poput 110 godina stare kornjače u jednom od Zooloških vrtova Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 06:16