HDZPP

Traže se volonteri koji će brojati gnijezda roda i broj ptica u njima

Svakih deset godina se u čitavoj Europi provodi međunarodna procjena populacije ovih životinja

Varazdin, 250324.
Znak da je pocelo proljece su i rode koje su se vratile iz toplijih krajeva.

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) objavili su poziv svima koji vole ptice. Naime, potrebni su im volonteri koji bi ih izbrojali. Iza njih je uspješno proveden projekt brojanja kolonija gačaca, a sada su na redu bijele rode. Nije, zapravo riječ o nečemu što zahtjeva brojne sate niti puno truda - stvar je samo u tome da se što više ljudi uključi, kako bi se dobili što točniji podaci o tome koliko je gnijezda te maleni ptića s roditeljima u njima.

- Svakih deset godina se u čitavoj Europi provodi međunarodna procjena bijele rode kako bi se utvrdilo stanje njihove gnijezdeće populacije. Pri tome se obilaze sva naselja i kartiraju postojeća gnijezda, a uspjeh gniježđenja se u njima utvrđuje prebrojavanjem mladih ptića.

Stoga vas pozivamo da ove godine sudjelujete u osmom pan-europskom prebrojavanju bijelih roda. Ukoliko imate gnijezdo pored kuće koje promatrate ili želite prebrojati sve parove u svom naselju pozivamo vas da nam se javite u inbox. Unaprijed hvala - objavili su na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:07