TERENSKI RAD

Stručnjaci iz akvarija na Mljetu: ‘Ovo je jedan od posljednjih očuvanih obalnih pijesaka u našoj zemlji‘

U moru se prostiru livade morskih cvjetnica poput čvoraste morske rese i voge, koje su važna rastilišta i hranilišta brojnih vrsta riba
 Screenshot Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su zanimljivu priču o jednom od ·posljednjih preostalih očuvanih staništa obalnih pijesaka u Hrvatskoj. Ono se nalazi na krajnjem jugoistoku obale otoka Mljeta, kod mjesta Saplunara. Područje je poznato po razvedenoj obali s pješčanim plažama Velika i Mala Saplunara te Blace ili Limuni, gdje se nalaze najveće i najbolje očuvane pješčane dine u našim krajevima.

Na obali mora, uz izvorne šume alepskog bora, pinije i hrasta crnike, nalazimo iznimno rijetke pješčarske gljive, jedino takvo nalazište u Republici Hrvatskoj. U moru se prostiru livade morskih cvjetnica poput čvoraste morske rese (Cymodocea nodosa) i voge (Posidonia oceanica), koje su važna rastilišta i hranilišta brojnih autohtonih vrsta riba.

- Zbog svojih prirodnih vrijednosti tamošnje podmorje uvršteno je u Ekološku mrežu Natura 2000, a kopneni dio s pješčanim dinama zaštićeno je u kategoriji značajnog krajobraza - poručili su iz akvarija, čiji su zaposlenici na terenskom radu na Mljetu i tamo su, između ostalog, proučavali papigače (Sparisoma cretense) te koralje u Mljetskim jezerima, koji su ugroženi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 13:56