NIJE BEZAZLENO

Što učinite kad vidite jednokresastog kazura? Sve, samo ga nemojte naljutiti

Visoki su od 165 do 175 centimetara, a opisuje ih se kao zdepaste ptice koje ne lete

Jednokresasti kazur

 -/Ardea/Profimedia/-/Ardea/Profimedia

Zamislite da sjedite u šumi, razmišljate o tome koji je smisao života, a onda se iza stabla pojavi jednokrestasti kazur. Najprije pomislite kako je to neka slatka ptica, no što se više približava, shvaćate da je to malo krupnije stvorenje. Dolazi do vas, prouči vas, zaključi da se na vama ništa ne može pojesti, strese se koji put i ode svojim putem.

To sve možete doživjeti samo na određenim mjestima na svijetu: prašumama sjeverne Nove Gvineje (gdje je ova snimka i nastala), na otoku Yapen, Batanti i Salawati. Kazuari su endemi tog područja, a mnoge web stranice nimalo laskavo ih nazivaju zdepastim pticama koje ne lete. Htjeli bismo reći nešto ljepše u korist njihove tjelesne građe, ali činjenica je da na tim mršavim nogama bude i do 50 kilograma, tako da zaista jesu zdepasti.

Postoji razlika kod spolova: ženke dosegnu 58 kilograma, mužjaci prosječno 37. Visoki su od 165 do 175 centimetara. Iako su stidljive ptice, koje žive osamljeničkim životom, svejedno ih nije dobro naljutiti. Istina, hrane se voćem i povremeno nekom manjom životinjom, ali s obzirom na veličinu i težinu, sigurno nisu zabavni ako jure za vama po prašumi. Ako vas ulove, najradije će udariti nogom, skočiti na žrtvu i kljucati je.

Zbog toga ih je najbolje promatrati veoma smireno i pustiti da odu svojim putem. Žrtve kažu da imaju oštre kljunove, a nogama udaraju u svim smjerovima, pa im se bolje ne zamjerati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:44