U PROBLEMIMA

Spašena još jedna glavata želva, sve više ih pati od opasnog sindroma, evo o čemu se radi

Nakon što je viđena kako letargično pluta u luci Mali Lošinj, zbrinuta je u oporavilištu gdje trenutno prima terapiju

Glavata želva Marko

 Institut Plavi svijet

Iz Oporavilišta za morske kornjače na Lošinju objavili su kako im je došla još je jedna mlada glavata želva (Caretta caretta) sa sindromom iscrpljenosti morskih kornjača. Nakon što je viđena kako letargično pluta u luci Mali Lošinj, zbrinuta je u oporavilištu gdje trenutno prima potpornu terapiju. Prema svom nalazniku, kornjača je nazvana Marko.

- Sindrom iscrpljenosti morskih kornjača rezultat je dugotrajnog gladovanja iz različitih razloga poput neodgovarajuće dostupnosti hrane, mehaničke opstrukcije ili gastrointestinalnih bolesti koje sprječavaju odgovarajuću apsorpciju hranjivih tvari - rekli su iz oporavilišta i dodali kako se taj sindrom vrlo lako primijeti.

Očituje se, pojasnili su, poprilično dosljednim kliničkim znakovima od kojih su najočitiji izrazita pothranjenost i velika pokrivenost obraštajem na oklopu, perajama i glavi. Zbog težine njihovog stanja, kornjače koje pate od sindroma iscrpljenosti često zahtijevaju dugotrajan oporavak tijekom nekoliko mjeseci prije nego budu dovoljno zdrave da se opet vrate u more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 15:03