Zlatoglavi plodojedi

Šišmiš velik kao čovjek? Evo zašto je jedna fotografija postala viralni hit...

Muškarac je u opisu fotografije napisao kako u tom dijelu svijeta žive ogromne životinje
 Frank Schneider/Imagebroker/Profimedia

Bio je to pravi hit na društvenim mrežama prije dvije godine, a ovih je dana fotografija ponovno postala viralna. Riječ je o snimci koja dolazi s Filipina, a muškarac je u opisu fotografije napisao kako u tom dijelu svijeta žive šišmiši veličine čovjeka. To je, jasno, izazvalo niz prilično uznemirenih komentara ljudi koji su se osjećali prilično nesretno što svijet dijele s tako velikim stvorenjem.

Kasnije se ispostavilo da fotografija baš i nije točna. Nije ona naknadno obrađena, ali je šišmiš snimljen tako da izgleda ogromnom. Slika je samo stvar perspektive - riječ je samo o pametnom kutu snimanja. Šišmiši te veličine ne postoje.

Momak koji je snimljen na Filipinima, inače zlatoglavi plodojedi šišmiš, nije baš toliko velik. Jasno, veći je od onih koje mi imao priliku vidjeti, jer mu je raspon krila do jednog i pol metra. No, osim tih velikih krila, nisu baš zastrašujući. Teže oko dva kilograma, a tijela su im dugačka između 18 i 29 centimetara. Uz to se hrani voćem i veoma je nježan, tako da je apsolutno bezopasan.

Mnogi to nisu znali tada, a ne znaju ni sada, pa su se prilično uznemirili videći fotografiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 13:26