OZBILJNA SITUACIJA

Ribe ugrožene zbog velike suše: Voda u jezeru Hooverove brane spustila se na najnižu razinu

Nema ni kapi kiše u Kaliforniji, Nevadi, Oregonu, Arizoni, Novom Meksiku i na pacifičkom sjeveroistoku
Ilustracija
 Christer Neimöck/Panthermedia/Profimedia

Voda u umjetnom jezeru Hooverove brane, inženjerskog čuda koje je simboliziralo američki uspon u 20. stoljeću, spustila se na svoju najnižu razinu ikada zbog ekstremne suše koja je pogodila američki Zapad. To već utječe na brojne životinje koje naseljavaju to područje, a najgore je ribama koje u tom jezeru žive. Zasad nema podataka o pomoru ribe, no ako se suša nastavi, to je neminovno.

Jezero Mead, nastalo '30-ih godina za vrijeme izgradnje brane na rijeci Colorado između saveznih država Nevade i Arizone, 50 kilometara istočno od Las Vegasa, najveći je rezervoar u Sjedinjenim Državama. Ključno je za opskrbu vodom 25 milijuna ljudi, uključujući u gradovima Los Angelesu, San Diegu, Phoenixu, Tucsonu i Las Vegasu.

U srijedu kasno navečer po mjesnom vremenu razina vode u jezeru pala je na 326,6 metara nadmorske visine, što je niže od prijašnjeg rekorda 1. srpnja 2016. Pala je za 42,7 metara od 2000. - što je skoro visina Kipa slobode od baklje do postolja.

Suša je zahvatila Kaliforniju, pacifički sjeveroistok, Nevadu, Oregon i Utah, plus jugozapadne države Arizonu i Novi Meksiko pa čak i dio Velike nizine.

Poljoprivrednici napuštaju usjeve, Nevada zabranjuje zalijevanje oko trećine travnjaka na području Las Vegasa, a guverner Utaha doslovno poziva ljude da se mole za kišu.

Vatrogasci su suočeni s pogoršanim uvjetima ovoga ljeta nakon što je gotovo 10.000 požara samo u Kaliforniji tijekom prošle sezone požara spalilo 1,7 milijuna hektara, što je područje veličine Kuvajta.

Suša je prirodna katastrofa, ali je u ovom stoljeću bilo više ekstremno sušnih godina. Znanstvenici kažu da su klimatske promjene pod utjecajem čovjeka pogoršale situaciju. Loše se to odrazilo na životinje poput kojota, ovaca, vjeverica, mačaka, šišmiša... Ovisno o tome koliko će ova situacija potrajati, mjerit će se štete na usjevima, ali i u životima bića koja naseljavaju to područje.

Kiše koje su poplavile Zapad krajem 2015. - prije nego što je zabilježena rekordno niska razina vode 2016. u jezeru Mead - bile su puki predah od danas već 22-godišnje suše, najsušnijeg razdoblja u 115 godina vođenja evidencije.

"U nekim državama, posebice u dijelovima Kalifornije i dijelovima jugozapada, stvarno je ekstremna suša", rekao je Ben Cook, klimatski znanstvenik s NASA-inog instituta za svemirske studije Goddard.

Dužnosnici diljem Zapada donose hitne mjere. U srijedu je guverner Arizone proglasio izvanredno stanje nakon što su dva požara spalila više od 145.000 hektara i izazvala evakuaciju.

Arizona je "u potpuno jedinstvenoj situaciji u odnosu na naše povijesne zapise", rekao je Michael Crimmins, klimatski znanstvenik sa Sveučilišta u Arizoni. "Samo očajnički gledamo prognozu da vidimo kada bi se monsun mogao pojaviti."

Ured za melioraciju vjerojatno će prvi put ikada proglasiti stanje najekstremnijeg nedostatka vode u jezeru Mead, što će smanjiti opskrbu vodom u Arizoni, Nevadi i Meksiku, rekla je glasnogovornica Patti Aaron.

Jay Lund, profesor na kalifornijskom sveučilištu Davis, upozorio je da su neka od strašnijih predviđanja za Kaliforniju pretjerana, podsjetivši da se stanovnici te savezne države uglavnom pridržavaju obveznog i dobrovoljnog smanjenja potrošnje vode, što državi omogućava da preživi dok ne dođe kiša.

"U ovoj će suši biti puno boli", rekao je Lund. "To će biti katastrofalno za neke zajednice i za neke lokalne industrije. Bit će katastrofalno za neke vrste riba. Ali to neće biti katastrofalno za cijelu državu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:21