TREC

Prva europska znanstvena ekspedicija proučavanja utjecaja čovjeka na priobalna područja stiže u Split

Od 10. do 14. lipnja bit će organiziran i bogat program za sve one koji bi o bioraznolikosti obale htjeli znati nešto više
 Institut za oceanografiju i ribarstvo

Projekt TREC, u sklopu kojeg se istražuje obalna bioraznolikost, dolazi i u Hrvatsku. Uz europske stručnjake, koji će sakupljati uzorke morske vode, sedimenta, tla i zraka na području Ražanca, Splita, Podgore i ušća Neretve, na terenu će biti i znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Tijekom boravka istraživača u Splitu od 10. do 14. lipnja bit će organiziran i bogat program za sve one koji bi o bioraznolikosti obale htjeli znati nešto više.

- Obalna područja su pod izravnim utjecajem ljudskih aktivnosti. Razne vrste onečišćenja imaju nesagledive posljedice na zdravlje obalnog ekosustava. Unatoč desetljećima znanstvenih istraživanja, još uvijek postoje mnoga neodgovorena, ali važna pitanja, posebno o utjecaju ljudske aktivnosti na biološku raznolikost na mikro razini ali i o molekularnim mehanizmima uključenim u povratne informacije organizam-okoliš - istaknuli su iz Instituta.

Međunarodna znanstvena ekspedicija ‘Traversing European Coastlines’ (TREC), započeta je u ožujku 2023. godine. Prvi dio bio je fokusiran na europsku obala duž Atlantika, Baltičkog i Sjevernog mora. Tijekom ove godine ekspedicija se preselila na obale Sredozemnog mora i uskoro će se provesti istraživanja i u našoj zemlji.

- TREC je prvi projekt ovakvog tipa koji na cijelom europskom kontinentu proučava obalne ekosustave. Ekspedicija će omogućiti bogatije i dublje razumijevanje načina na koji obalni ekosustavi reagiraju na različite prirodne i ljudske izazove kojima su suočeni - poručuju iz Instituta.

image
Institut za oceanografiju i ribarstvo

Ovu ekspediciju predvodi Europski laboratorij za molekularnu biologiju (EMBL) zajedno sa Zakladom Tara Ocean, konzorcijem Tara OceanS i Europskim centrom za biologiju mora (EMBRC). Okuplja više od 150 istraživačkih timova iz više od 70 institucija iz 21 države. U Hrvatskoj će ekspediciju obavljati uz prisutnost znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, koji je lokalni partner ekspedicije TREC.

Europski znanstvenici u Hrvatsku će doći s mobilnim laboratorijima i istraživačkim brodom Tara, čime se cijeli laboratorij dovodi sve do mjesta uzorkovanja umjesto uobičajene prakse da se uzme uzorak, a onda se on šalje u laboratorij. Sve što stručnjaci prikupe tijekom projekta koji traje do 17. lipnja koristit će se u temeljne i nekomercijalne istraživačke svrhe.

Kako bi približili svoja istraživanja široj publici tijekom boravka ekspedicije u Splitu u razdoblju od 10. do 14. lipnja bit će organiziran bogat program za građane. Znanstvenici Instituta za oceanografiju i ribarstvo s europskim kolegama će organizirati brojne igre i radionice za najmlađe te predavanja kojima će se svi moći upoznati s raznim temama vezanim za morski ekosustav, kao i samu ekspediciju.

image
Institut za oceanografiju i ribarstvo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 10:20