NAPREDAK

Prije četiri godine, ova je općina bila najgore mjesto za život pasa... Danas je ona drugačija!

No, neki sumnjaju da će se nova odluka o načinu postupanja prema ljubimcima doista poštovati

Ilustracija

 Prijatelji životinja

Općina Pribislavec, ona u kojoj je i započeo projekt zbrinjavanja pasa u romskim naseljima Međimurske županije, potpuno je drugačija nego prije. Te 2018. bio je to mjesto napučeno psima, koji su lutali na sve strane. Mnogi od tih pasa nisu rođeni u tom romskom naselju, nego su ih ljudi iz drugih sela, u kojima žive Hrvati, jednostavno izbacili tamo. Brojke su rasle i rasle, jer se pse nije kastriralo, a bilo je i zlostavljanja.

No, općina se po ovom pitanju promijenila. Ljetos su donijeli Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, koja po prvi put propisuje specifične i detaljne uvjete koji moraju biti zadovoljeni od strane skrbnika pasa.

Osim što je u potpunosti zabranjeno držanje pasa vezanih, pripisano je i da ako se pas drži u dvorištu, cijeli prostor ili dio prostora od najmanje 30 metara kvadratnih po psu mora biti ograđen na način koji će spriječiti psa da izađe na javnu površinu bez povodca i nadzora. Dio tog prostora mora biti zaštićen od sunca i ostalih vremenskih neprilika, prostor gdje se nalazi kućica mora biti betoniran kako nakon kiše pas ne bi bio na mokrom. Propisana je i trajna sterilizacija te mnoge druge pozitivne odredbe.

- Javno pohvaljujemo Općinu Pribislavec te vjerujemo da će i provedba biti jednako odgovorna - kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Ispod njihove objave mnogi su napisali kako sumnjaju da će se ova odluka poštivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 00:17