TUGA

Preminuo najstariji pas u povijesti: ‘Njegovih 11 478 dana nisu bili dovoljni onima koji su ga voljeli‘

Njegovu dugovječnost vlasnik je pripisivao načinu života na selu, u miru i na slobodi

Bobi

 Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia

Bobi, najstariji pas na svijetu, nije više među živima. Kako piše LAD Bible, veterinarka Karen Becker objavila je kako je pas preminuo tijekom vikenda.

- Prošle godine je ova slatki mališan dobio krila. Iako je bio najstariji pas u povijesti, njegovih 11 478 dana na zemlji nisu bili dovoljni onima koji su ga voljeli. Trči, Bobi - naučio si ovaj svijet svemu onome što si trebao - rekla je.

Najstariji pas u poznatoj povijesti, kako je službeno upisan u Guinnessovoj knjizi rekorda, ove je godine proslavio 31. rođendan. Bobi, pastirski pas iz Portugala koji je kao štenac ‘prevario smrt‘, u sretnoj i dubokoj starost živio je kao ‘selebriti‘.

Bobi je bio alentejski pastirski pas, čiji je normalni životni vijek između 12 i 14 godina. No, ovaj malac nije trebao niti preživjeti, a kamoli živjeti ovako dugo. Na svijet je došao 11. svibnja 1992. godine, zajedno s još tri štenca u drvenoj šupi u selu Conqueirosu, u središnjem Portugalu, u obitelji Costa.

image

U veljači ove godine uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda

Patricia De Melo Moreira/Afp/Profimedia

Njegovu dugovječnost vlasnik je pripisivao načinu života na selu, u miru i na slobodi, te uz ljudsku prehranu s mesom i ribom.

- Uvijek je jeo isto što i mi, meso i ribu. Nikada nije bio na lancu i slobodno je lunjao i tumarao šumama i poljima koje okružuju selo - rekao je Leonel, njegov vlasnik.

Pod stare dane Bobi je počeo malo teže hodati i većinu vremena provodio je u dvorištu s mačkama ili je drijemao nakon što bi se najeo.

Mnogi psi obitelji Costa doživjeli su dugu starost. Bobijeva majka Gira živjela je 18 godina, a jedan drugi pas 22 godine.

- Vjerujemo da je to zbog načina života koji su imali, no Bobi je uistinu poseban - rekao je Leonel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:11