DIVAN ČOVJEK

Prekrasan prizor iz Splita: Ovo je Tonči, on već 15 godina svakoga dana hrani ptice

Prepoznaju ga, pa mu same prilaze, a on ih pušta da slete na njegove ruke i ramena
 Ante Cizmic/Cropix

Mnogi golubove ne vole. Nazivaju ih 'letećim štakorima' koji prenose bolesti i gadi im se uopće pomisao da nekom golubu dopuste da im se približi.

Na svu sreću, nisu svi takvi. Naš fotoreporter Ante Čizmić u Splitu je snimio gospodina Tončija. On je, sasvim sigurno, splitskim golubovima najmiliji čovjek na svijetu. Zadnjih 15 godina redovito ih hrani. Ptice pamte lica, tako da i njega svi golubovi koje hrani itekako dobro znaju. Čim ga vide kako dolazi, noseći u ruci vrećicu s njihovim obrokom, odmah se sjate prema njemu.

Koliko mu vjeruju pokazuje činjenica da će mu bez problema sjesti na ruku i kljucnuti neko zrno. A Tončiju to nimalo ne smeta, nego ih pusti da budu gdje žele.

Svijet bi bio puno ljepše mjesto da na njemu ima više onih koji su poput njega. Ljudi koji brinu o drugim bićima, nose im hranu, puštaju ih da budu u njihovoj blizini. Koliko god golubovi vole njega i uživaju u njihovom društvu, toliko, sasvim sigurno i on osjeća jednako. Ima li boljeg osjećaja nego pomoći nekome?

image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix
image

Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 05:24