NE SMETA JOJ NI LIJES

Postoji muha koja može nanjušiti tijelo sa sedam kilometara, a onda kopati do njega dva metra

Ostaci koji su ekshumirani 18 godina nakon što su pokopani pokazala su znakove da su na njih bila položena jajašca

Kućna muha, ilustracija

 Warwick Sloss/nature Picture Library/profimedia

Postavimo objašnjenje znanstvenika: kad umremo, zbog te činjenice će se veseliti naši neprijatelji i muhe. Postoji jedna vrsta koja se naziva Conicera tibialis, a u žargonu je ljudi nazivaju coffin fly (muha iz lijesa bi bio doslovan prijevod). Ono što je kod te vrste nevjerojatno jest da ona može kopati kroz tlo do dubine od dva metra kako bi došla do tijela koje su u tlu zakopana i kako bi na njih položila svoja jajašca.

Ostaci tijela koji su ekshumirani 18 godina nakon što su pokopana pokazala su znakove da su na njih bila položena jajašca. Na kraju krajeva, njihovi ostaci pronađeni su čak i u grobovima iz doma starog Rima.

- Muhe su, dakle, one koje se prve pojavljuju na sceni. Kad imaju dobar dan, a to znači da vjetar puše u pravom smjeru, muha može osjetiti mrtvo tijelo s udaljenosti od oko sedam kilometara - rekla je Erica McAlister, viša kustosica u londonskom Prirodoslovnom muzeju za IFL Science.

Pojasnila je i kako proces o kojem nitko od nas ne želi detaljno (ako ikako!) razmišljati počinje i završava s muhama.

- Prve će se pojaviti muhe zujare, a zatim postupno i ostale - nekad su to kućne, drugi put mesne muhe. Nakon toga će se pojavljivati razni insekti, bit će tamo i moljci, pa poneki kukac... Ima tu još i muha koje vole gristi kosti i kožu. Dakle, riječ je o cijelom nizu raznih životinjica - dodala je.

Ovisno o tome kako čovjek na sve ovo gleda, spoznaja o gozbi nakon naše smrti može biti ili utješna (u smislu da se ciklus života nastavlja dalje) ili jeziva. No, riječ je jednostavno o prirodnom procesu koji nas, zapravo, ne bi pretjerano trebao brinuti, jer ništa od toga što će se odviti s našim tijelom nakon smrti mi nećemo doživjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 13:06