DO POSLJEDNJEG DAHA

Postoje monogamne životinje, a ove tri vrste su sigurno najpoznatije po tome

Stručnjaci tvrde kako je najveći broj ovakvih životnih izbora kod - ptica
 Darko Tomas/Cropix

Dok mnogi još uvijek raspravljaju je li monogamnost uopće prirodna za ljude, neke životinje o tome znaju sve. Podaci pokazuju kako je većina ptica, njih 90 posto, monogamna, a to vrijedi i za do pet posto sisavaca. Partneri ostaju zajedno do smrti, a nakon što jedan ode, drugi tek tada pronalazi partnera ili pak umire osamljen.

image
Darko Tomas/Cropix

Mnogima su labudovi simbol ljubavi, a riječ je o pticama koji zaista imaju jednog partnera tijekom života. Nekada i dva, ali samo nakon smrti prvog partnera. Ipak, to nije pravilo - dok neki labudovi nađu drugog partnera ili partnericu, ima i onih koji se nakon gubitka voljenog labuda osame i umiru bez da su pronašli srodnu dušu, jer to jednostavno ne žele. Ove su životinje u vezama zaista ravnopravne: jednako sudjeluju u brizi za svoje mladunce.

image
ZOO Zagreb

Dabrovi ne samo da imaju jednog partnera, nego su vjerni i odani samo njemu. No, ne svi - dok su europski dabrovi takvi, oni koji žive u Americi znaju pronaći nekoga ‘sa strane‘. Zanimljivo je da još uvijek nije poznato kako ove životinje pronalaze svoje partnere, ali nekako im to polazi za rukom.

image
Marko Mrkonjic/Cropix

Vukovi su monogamni. Uglavnom. Iako u čopor postoje alfa mužjak i ženka, poznato je da se ovi čupavi nevaljalci znaju odskitati do drugog čopora, uživati u zabranjenim strastima s kakvom zgodnom vučicom, a onda se vratiti doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:59