UZNEMIRUJUĆE

Pomor ribe u Istri: Još uvijek se ne zna uzrok, na površini plutaju šarani, mrene i klenovi

Direktorica komunalne firme potvrdila je da analize ne pokazuju nikakvo odstupanje od propisane kakvoće pročišćenih otpadnih voda

Ilustracija

 Justin Sullivan/Afp

U gornjem toku rijeke Mirne, nedaleko od Kamenih vrata, nizvodno od utoka pritoke Mala Huba, došlo je do pomora ribe. Na potezu od svega dvjestotinjak metara dužine, viđeno je tridesetak uginulih šarana, mrena i klenova, a pojedine životinje teške su i do dva kilograma. Uzrok je za sada nepoznat, piše Glas Istre.

Moguće je, nagađa se, da se radi o nedostatku kisika u vodi budući da je zbog ekstremno sušne godine vodostaj Mirne jako nizak, dok u pojedinim dijelovima uzvodno, u rijeci uopće nema protoka vode.

Predsjednik Športsko-ribolovnog društva "Mrena" Buzet Edib Mešić kaže da je riječ o manjem pomoru riba. Ribolovci su dojavu dobili preksinoć.

- Prolaznici su prilikom šetnje s psom uz Mirnu vidjeli uginule ribe na površini vode. S obzirom da je to na dijelu gdje se u Mirnu ulijevaju vode iz gradskog pročistača, kontaktirali smo gradsku komunalnu firmu "Park" i pokazalo se da je njihova voda u skladu sa svim parametrima, izjavio je Mešić.

U ŠRD "Mrena" očekivali su da bi zbog niskog vodostaja i nedostatka kisika usred ljeta moglo doći do manjeg pomora riba jer je to, kažu, uobičajeno u ovako ekstremno sušnim godinama, no do pomora je došlo tek u prvim danima rujna.

Direktorica komunalne firme "Park" Ervina Kisiček potvrdila je da službene analize, kao i njihove interne svakodnevne, ne pokazuju nikakvo odstupanje od propisane kakvoće pročišćenih otpadnih voda te da su svi parametri, ne samo u skladu s Vodopravnom dozvolom, već i bolji.

Kisiček je također napomenula da u potoku Mala Huba u kojeg se ispuštaju vode iz gradskog pročistača te se potom ulijevaju u Mirnu, nema uginulih riba, a u potoku je čak primijećeno kako pliva jato manjih riba. Doduše, u blizini ispusta pročišćenih otpadnih voda je i ispust "bajpasa" s kišno preljevne građevine.

Iako je pročistač izgrađen 1978. godine, i danas je u funkciji te postiže odlične rezultate. U prošloj je godini, prema analizama ovlaštenog laboratorija, postigao rezultate bolje od propisanih, zahvaljujući čemu građani Buzeta plaćaju najnižu cijenu naknade za zaštitu voda, komentirala je Kisiček.

Dodala je da je o svemu obaviješten nadležni vodopravni inspektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:58