KONAČNO

Počinje kontrola pasa! Evo odakle se kreće, hoće li ulaziti u dvorišta i što ako vas nema doma

Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezno mikročipiranje pasa, a kazna za one koji to ne učine iznosi do šest tisuća kuna
Ilustracija
 -/Ardea/Profimedia

Kontrola pseće populacije u Zagrebu počinje danas, rečeno je na konferenciji za medije održanoj u Gradskom poglavarstvu. Odluka koja kasni tri godine ipak kreće u realizaciju u gradu gdje ima nešto više od 60 tisuća mikročipiranih pasa. Doznali smo i više detalja: komunalni redari, u pratnji policajca, neće imati ovlasti ući u nečiji dom. Drugim riječima, morat će stati na vratima stana ili kod ulaza u dvorište i neće smjeti dalje osim ako ih vlasnik ne pozove.

- Želimo našim sugrađanima poručiti da se ovdje ne radi ni o kakvoj represivnoj mjeri, ne želimo imati represiju. Naš je interes i naša intencija da psi na području Grada Zagreba budu mikročipirani iz jednostavnog razloga da stvorimo bazu podataka na kojem se području nalazi koliko životinja - rekao je Željko Renić, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo.

Pojasnio je kako se kreće od istočnog dijela grada. Najavio je postupanje koje je 'zakonito, dosljedno i nepristranno' i dodao kako od sugrađana očekuju da ne rade nikakve probleme, nego da komunalnim redarima dozvole da rade svoj posao.

- Do sada smo s građanima stvarno imali dobru suradnju. Bilo je manjih problema, doduše, ali to nije često. Mi nismo represivno tijelo. Zapravo, bilo bi najbolje da građani mikročipiraju pse prije nego komunalni redar napravi očitovanje - rekao je.

Dodao je kako će u svakom naselju, prije dolaska, obavijestiti građane da stižu. Ako kojim slučajem neki vlasnik psa nije doma, ostavit će mu obavijest i doći u naknadni nadzor. Ako nisu doma, nema ulaska u dvorište.

- No, dolazit ćemo i u nadzore bez najave. Zapravo, do sada su građani dojavljivali kada netko ima psa za kojeg misle da nije mikročipiran i time nam puno pomogli. U suštini, ako je pas čipiran, nema potrebe za dodatnom kontrolom. Naša je intencija naći one koji nisu mikročipirani. Do sada smo uglavnom dolazili u nenajavljene kontrole u parkove za pse i tamo je većina pasa bila čipirana - istaknuo je.

Podsjetimo, Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezno mikročipiranje pasa, a kazna za one koji to ne učine iznosi do šest tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:40