Cananx sysos

Plavi trkač relativno je nedavno ‘doselio‘ u naše more, pogledajte snimku iz podmorja kod Rogoznice

Prvog je ulovio ribar 2014. godine, nekoliko stotina metara od kopna na zapadnoj obali Istre
 -/Panthermedia/Profimedia

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita objavio je na društvenim mrežama snimku jednog novijeg stanovnika našeg mora. Riječ je o Cananx sysosu.

- Riba koja je tek nedavno stigla u Jadran iz južnijeg dijela Sredozemlja, Caranx crysos, snimljen među gofovima kod Rogoznice. U knjigama je nazvan "plavi trkač" iz engleskog blue runner, i po mom mišljenju treba imati neko originalnije narodno ime - napisao je uz snimku koju je podijelio.

Prema istraživanju Instituta Ruđer Bošković (kojeg potpisuju Vedrana Nerlović, Brankica Mravinac i Massimo Devescovi) prvog plavog trkača ulovio je ribar 2014. godine, nekoliko stotina metara od kopna na zapadnoj obali Istre. Potom je, godinu kasnije, ulovljen drugi. Vrsta je potom zabilježena u južnom i srednjem Jadranu, što je bio pokazatelj da se populacija širi.

- Razmatrani primjerak je pokazao neobičnu merističku značajku: broj bodlji u prvoj leđnoj peraji je VI, dok je općenito za ovu vrstu prihvaćeno VIII bodlji. Identitet vrste potvrđen je analizom mitohondrijske DNA sekvence za pod-jedinicu I gena citokrom c oksidaze (COI) - stoji u njihovom radu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 09:29