Neodoljive njuškice

Ove su životinje mnogima odbojne i zato stradavaju, a mi imamo dokaze da su zapravo - preslatke

Vrlo su inteligentni i društveni, a uz to su genijalni plivači te mogu skočiti i do dva metra u visinu
 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi se štakora užasavaju, smatrajući ih ružnim, prljavim i glupim stvorenjima. No, premda je ljepota u oku promatrača, pa ne možemo nekoga uvjeriti da je lijep netko tko nije (i obratno), možemo demantirati da su prljavi i glupi. Štakori su zapravo vrlo čiste životinje, koje neprestano čiste svoje njuškice i tijela. Što se njihove inteligencije tiče, dokazano je da pamte svoja imena, mogu naučiti trikove, prepoznaju omiljene im ljude... U zadnje ih se vrijeme koristi i za otkrivanje mina te traganje za nestalim ljudima u, primjerice, ruševinama nakon potresa.

Puno je toga zanimljivo vezano za njih. Vrlo su inteligentne i društvene životinje, a uz to su genijalni plivači. Mogu skočiti po dva metra u visinu i provući se kroz sitne pukotine. Nažalost, žive jako kratko, od godine i pol do tri, a uglavnom umiru od tumora. Može ih se svašta naučiti - da se odazovu na ime, prepoznaju vlasnika, dođu na poziv, obavljaju nuždu na mjesto predviđeno za to... Vole biti u društvu drugih pripadnika svoje vrste, ali može ih se naučiti i na suživot sa psima i mačkama.

No, osim tih objektivnih razloga, pronašli smo i neke sasvim drugačije: jednostavno, slatki su. Ti brkovi, malena glavica i ručice izgledaju neodoljivo. Mnogima je najodbojniji njihov rep, jer je bezdlak, no zapravo se samo treba naviknuti na njega.

Možda u tome malo pomogne ova preslatka galerija.

image
George Dolgikh/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Nataliia/Alamy/Alamy/Profimedia/
image
Volodymyr Tverdokhlib/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Irina Ilina/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia
image
Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 14:55