U PROBLEMIMA

Ovaj ris iz Slovačke od ožujka luta našim šumama: ‘Kreće se od Gorskog kotara do Plitvica, situacija je komplicirana‘

Podaci s njegove ogrlice pokazuju da je mačak skitnica i da još uvijek nije pronašao svoj teritorij

 

 

 Marko Matesic/Life Lynx/BIOM

Izbor između života na Plitvičkim jezerima ili u Gorskom kotaru još uvijek muči risa Krasa, objavili su iz projekta Life Lynx. Reklo bi se da to i nije veliki životni problem, ali pošto je Kras ris, kod njega je situacija drugačija. Naime, odrasli mužjaci žive na prostoru prosječne veličine 100 – 300 kilometara kvadratnih i ne dijele ga s drugim mužjacima. No, teritorij mužjaka se može preklapati s teritorijem jedne ili više ženki. Kako bi se Kras smjestio na jednom području, on mora pronaći stanište odgovarajuće kvalitete kojeg nije zauzeo drugi mužjak.

Situacija s ovim mačkom je malo komplicirana - podaci s njegove telemetrijske ogrlice pokazuju da se dosta kreće naokolo, ali izgleda da se još uvijek nije skrasio.

- Kras je nakon puštanja kratko svratio do granice s Bosnom i Hercegovinom i brzo se vratio na Plitvice, pa je sredinom travnja otišao na izlet do Gorskog kotara. Sredinom svibnja se vratio na Plitvice i s ljetnim vrućinama je opet otišao u Gorski kotar, gdje se nalazi i sada - objavili su iz projekta Life Lynx.

Ovaj ris je 25. ožujka 2023. godine pušten u Nacionalni park Plitvička jezera. Stigao je iz Slovačke, kao šest i posljednji ris koji je u sklopu LIFE Lynx projekta ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 17:42