TAKO TREBA!

Otkriveno što su točno radili kitovi ulješure koji su prije dva tjedna viđeni kraj Korčule

Iz Instituta Plavi svijet kažu kako su, nakon nekog vremena, velike životinje ubrzale tempo i skrenule prema jugu
 Instiut Plavi svijet

Iz Instituta Plavi svijet javnost su prije dva tjedna obavijestili o skupini od pet ulješura koje su viđene kod Vela Luke na Korčuli. Nakon dojave brzo su krenuli prema mjestu gdje su životinje viđene i pronašli ih kako se - odmaraju. Životinje su bile izuzetno mirne, a njihova tijela povremeno su „lebdjela“ okomito u stupcu vode. Kad su se probudile, krenule su lagano u pravcu Sušca.

- Kad su lagano plivajući stigle do dubine od 200- tinjak metara, odjednom su ubrzale tempo te su skrenule prema jugu. Njihovo kretanje pratili smo tijekom više sati, a napustili smo ih u sumrak. Napravili smo desetke fotografija njihovih peraja i tijela koje smo već poslali kolegama koji se u Sredozemlju bave njihovim istraživanjem. Sigurni smo da ćemo uskoro dobiti i vijesti o kojim se jedinkama radi - objavili su iz Instituta.

Kažu kako su im se nakon toga mnogi javili s pitanjem o daljnjoj sudbini ulješura. Pošto se više nisu pojavljivale, stručnjaci iz instituta vjeruju da su kitovi sretno otišli prema dubinama južnog Jadrana.

- Još jednom se zahvaljujemo svima koji ste nam dojavili vaša opažanja, kako ovih ulješura tako i ostalih dupina, sredozemne medvjedice i morskih kornjača. Opažanja možete dojaviti putem naše aplikacije za mobilne uređaje #MarineRanger ili putem emaila, telefona ili društvenih medija - objavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2024 20:35