ISTRAŽIVANJE

Otkriveno da veganska hrana za mačke uopće nije loša: ‘Ima tu nekih prednosti...‘

Znanstvenici nisu mogli isključiti mogućnost da mačke dobivaju meso na druge načine

Ilustracija

 Natalia Peredniankina/Alamy/Alamy/Profimedia

Općepoznata je činjenica da se prehrana mačaka bazira na mesu. One su lovci koje svoj plijen najprije uhvate, a onda i pojedu. Istina, vole pojesti i malo trave, no to je uglavnom to.

Nova istraživanja dovode tu činjenicu u pitanje. Otkriveno je kako veganska prehrana nije samo sigurna za mačke, nego donosi i određene zdravstvene prednosti, piše Guardian.

Studija je otkrila da su vlasnici koji su svoje mačke hranili veganski manje puta odlazili veterinaru, da su koristili manje lijekova, a veterinari su njihove mačke opisivali kap - zdrave. Nalazi ulijevaju povjerenje sve većem broju vlasnika koji razmatraju alternativnu prehranu za svoje ljubimce, rekli su istraživači.

- Biološki gledano, ono što mačke trebaju nije meso, već određeni skup hranjivih tvari. Nema znanstvenog razloga zašto ne možete osigurati sve potrebne hranjive tvari putem biljnih dodataka - rekao je profesor Andrew Knight sa Sveučilišta Winchester, koji je vodio istraživanje.

Proizvodnja hrane za kućne ljubimce ima značajan utjecaj na okoliš i sve veći broj vlasnika mačaka i pasa zainteresiran je za alternativnu prehranu.

Mačkama je potrebna visokoproteinska prehrana koja uključuje određene hranjive tvari, poput taurina, koji se prirodno nalaze samo u mesu. Međutim, ove hranjive tvari mogu biti sintetski proizvedene ili dobivene iz određenih biljaka i dodane u vegansku hranu. U nekim slučajevima se hranjive tvari dodaju i u hranu koja sadrži meso, jer se uništavaju tijekom obrade.

- Isti dodaci se koriste za vegansku hranu kako bi se osiguralo da je nutricionistički zdrava - rekao je Knight.

Studija objavljena u časopisu Plos One obuhvatila je 1369 vlasnika mačaka, od kojih je oko 9 posto izjavilo da svoju mačku hrane veganskom prehranom. Sveukupno, veganske mačke imale su bolje rezultate na svim zdravstvenim poljima, iako te razlike nisu bile statistički značajne.

Istraživači nisu mogli isključiti mogućnost da mačke dobivaju meso na druge načine, ali su rekli da to vjerojatno neće utjecati na nalaze.

- Većina mačaka na veganskoj prehrani bile su kućne mačke. Nisu išle van i lovile - istaknuo je Knight.

Britanska veterinarska udruga, odnosno, njeni članovi, prethodno su se izjasnila protiv alternative prehrane, ali su rekli da preispituju svoje savjete.

- Među vlasnicima kućnih ljubimaca postoji sve veći interes za alternativnu prehranu za kućne ljubimce i iako je u tijeku mnogo istraživanja o učincima veganske prehrane, nedostaju čvrsti podaci koji pojasnili zdravstvene posljedice ove prehrane tijekom vremena. U svjetlu istraživanja koja su u tijeku, Britanska veterinarska udruga sazvala je radnu skupinu koja će dati informacije o našim budućim preporukama. U međuvremenu, vlasnici bi trebali razgovarati sa svojim veterinarom ako razmišljaju o promjeni prehrane svog ljubimca - rekla je Justine Shotton, viša potpredsjednica udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 02:44