PREKRASNO!

Otkrivena nova vrsta ribe: Znanstvenike i javnost je oduševila svojim jarkim bojama

Cirrhilabrus finifenmaa malo je stvorenje sa svijetloružičastom glavom i tjelesnim ljuskama u nijansama žute i plave
 Images & Stories/Alamy/Profimedia

Uz obalu Maldiva već neko vrijeme boravi riba neobičnog izgleda, koju su znanstvenici nedavno istražili i razlučili kako se radi o potpuno novoj vrsti, koja je zbog toga dobila svoje novo ime, piše Green.hr.

Riječ je o ribi Cirrhilabrus koja je rod riba iz obitelji Labridae, a pronađene su zasad u Indijskom, ali i Tihom oceanu.

- Ono što smo prije mislili da je da se radi o jednoj široko rasprostranjenoj vrsti ribe, a zapravo su to dvije različite vrste, a njihov je broj izuzetno ograničen” - rekao je za strane medije Yi-Kai Tea, doktorand na Sveučilištu u Sydneyu.

Ono što je posebno zainteresiralo znanstvenike je činjenica kako ova riba ima specifično jarke boje slične onim duginim s obzirom na to da je njezino stanište u sjenovitoj zoni sumraka. Cirrhilabrus finifenmaa malo je stvorenje sa svijetloružičastom glavom i tjelesnim ljuskama u nijansama žute i plave, a živi između 40 i 60 metara ispod razine mora.

- Ovo je primjer zašto je opisivanje novih vrsta i taksonomije općenito važno za očuvanje i upravljanje biološkom raznolikošću - istaknuo je Tea te dodaje kako je to jasan primjer kako još uvijek postoje biološke raznolikosti na dnu mora koja tek trebaju biti otkrivene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 21:23