POTVRĐENO

Otkrivena influenca ptica na farmi purana u općini Oriovac, evo koji su simptomi

Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest

Ilustracija

 Manfred Ruckszio/Imago Stock&people/Profimedia

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestio da je na farmi purana u općini Oriovac, u Brodsko-posavskoj županiji, utvrđena influenca ptica te je Državni objekt naredio provedbu mjera za sprječavanje daljnjeg širenja i za kontrolu bolesti.

- Nakon što je 14. studenog Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije primilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Oriovac) veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izvješćem danas je utvrđena influenca ptica (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku) - navodi se u priopćenju.

Državni inspektorat je na tom objektu naredio provedbu mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Provedbenom Uredbom (EU) 2020/687, a koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja s i na gospodarstvo i druge mjere.

- Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana) - kažu u Ministarstvu.

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest.

Znakovi karakteristični za ovu opaku bolest suiznenadna smrt peradi bez kliničkih znakova bolesti; potištenost; nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu; te živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:50