PAD BROJA

Ostalo ih je samo 350, a ljudi će ih dodatno ugroziti novim vjetroturbinama koje grade

Ugroženi sisavci već su pod kroničnim stresom zbog ograničene hrane, zapetljavanja u ribarske mrežame, sudara plovila i buke
 Naturfoto-online/Alamy/Profimedia

Sjevernoatlanski pravi kitovi - jedna od najrjeđih i najugroženijih vrsta kitova na svijetu ispred obala Nove Engleske pod dodatnom je ugrozom zbog projekta plutajućih vjetroturbina, javlja portal gcaptain.com, a prenosti Otvoreno more.

Na ovo je upozorio jedan visoki dužnosnik američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA), ukazujući na najmanje deset vjetroturbina koje bi trebale biti postavljene na tom dijelu u narednim godinama.

- Dodatna buka, promet plovila i modifikacije staništa zbog razvoja pučinskog vjetra vjerojatno će izazvati dodatni stres koji bi mogao rezultirati dodatnim štetnim posljedicama na populaciju vrste koja već doživljava brzi pad brojnosti - stoji u upozorenju.

Preostalo je manje od 350 sjevernoatlantskih kitova, što je pad s rekordnih 478 u 2011. godini. Ugroženi morski sisavci već su pod kroničnim stresom zbog ograničene hrane, zapetljavanja u ribarske mrežame, sudara plovila i buke.

Vjetroturbine mogu poremetiti gustu koncentraciju zooplanktona o kojem kitovi ovise za prehranu, potencijalno ih prisiljavajući da troše više energije i preuzimaju više rizika tražeći hranu drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 18:55