BRAVO!

Općina koja je odlučila pomoći pčelama: ‘Ove travnjake nećemo kositi, ostavljamo ih njima‘

Oaza za pčele, leptire, bumbare i ostale oprašivače kod rotonde tek je prva u nizu, najavili su
 Fažanski komunalac

Navikli smo da se gradske površine redovito kose, no zadnjih godina sve je više zahtjeva da se to ne čini tako revno. Malo viša trava nama ne smeta pretjerano, a važna je za brojne insekte. No, u većini gradova to se ne događa, nego se livade i dalje kose kao i prije.

Zato se u općini Fažana stvari mijenjaju. Kako je njihovo komunalno poduzeće objavilo na svojim stranicama, oni su odlučili promijeniti stvari. Određene zelene površine na području općine će izdvojiti i označiti kao travnjaci za oprašivače. Planiraju ih ubuduće manje kositi i čuvati ih za pčele i ostale kukce koji drže naš ekosustav na životu. Oaza za pčele, leptire, bumbare i ostale oprašivače kod rotonde tek je prva u nizu, najavili su.

Direktor Komunalca Danijel Ferić, kako stoji na njihovoj web stranici, najavio je da će se još jedan cvjetni otok označiti i u Valbandonu, dok će u kolovozu, kada se sjeme divljeg cvijeća širi u skladu s prirodnim ciklusom, na komadu općinske zemlje u Fažani stvoriti medonosna livadu poljskog i divljeg cvijeća za pčelinju pašu bogatom peludom i nektarom.

image
Fažanski komunalac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:36