CORVUS CORAX

Oni su najveće pjevice, veoma su inteligentni, a izbjegavaju gradove

Osim po masivnom kljunu, u letu ih se često može prepoznati po repu dijamantnog oblika

Ilustracija

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Mnogi, kad vide veliku crnu pticu u gradu, misle da je riječ o gavranu (Corvus Corax). No, nije, - radi se o njegovom ‘rođaku‘ gačcu. Gavrani su, naime, ptice koje ne žive u gradovima. Inače, oni su najveće ptice iz porodice vrana.

Zanimljivo je da su oni ujedno i najveće pjevice, koje su poput ostalih vrana svoj dobar glas žrtvovali u korist intelekta. Smatraju se jednima od najpametnijih ptica zbog svojih izuzetnih sposobnosti u rješavanju složenih problema, čak uz korištenje alata, kažu iz udruge BIOM.

Vrlo su društveni i zaigrani te uče kroz igru i oponašajući druge Imaju i vrlo razvijen sustav komunikacije sa specijaliziranim vokabularom, a mogu oponašati različite zvukove uključujući i ljudski govor.

Mlade ptice nakon što napuste roditelje neko vrijeme provedu u skupinama "tinejdžera" dok ne pronađu partnera s kojim će ostati do kraja života.

Rasprostranjeni su širom sjeverne hemisfere gdje su ušli u mitologiju i folklor mnogih kultura. Nastanjuju širok raspon staništa te generalno izbjegavaju gradove.

Osim po masivnom kljunu, u letu ih se često može prepoznati po repu dijamantnog oblika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:30