PROSLAVA

Održano 22. vozočašće konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu

Sudionicima se pridružio državni tajnik Zdravko Tušek koji je istaknuo kako je važno da se okupljaju uzgajivači i ljubitelji konja

Prizor s vozočašća 2022. godine

 Matija Djanjesic/Cropix

Oko 150 kočija i 300 jahača okupilo se u nedjelju u Zlatar Bistrici na tradicionalnom 22. vozočašću konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu.

Organizator manifestacije je Županijska udruga uzgajivača konja Krapina, a njome je nastavljena nekadašnja tradicija kada je u Zlatar Bistricu došao prvi vlak 1911. godine te su hodočasnike u marijansko svetište u Mariju Bistricu prevozili konjskim zapregama.

Sudionicima i gostima pridružio se državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek koji je istaknuo kako je iznimno važno što se na vozočašću okupljaju uzgajivači i ljubitelji konja iz cijele Hrvatske.

- Vlada tome doprinosi dugi niz godina kroz brojne programe kojima potiče razvoj ovog sektora i ovog vida poljoprivrede. Važno je reći da se posljednjih 20 godina broj konja u Hrvatskoj gotovo upeterostručio, a tome su doprinijeli mnogi programi - kazao je Tušek.

Posebno je spomenuo potpore za autohtone zaštićene pasmine kao što su hrvatski hladnokrvnjak i hrvatski posavac te dodao da Vlada i dalje čvrsto stoji iza konjogojaca i u novom programskom razdoblju.

- Do 2027. godine osigurali smo 38 milijuna eura potpora za zaštićene pasmine te dodatno manje programe kojima želimo potaknuti genetiku i sve što je bitno za ovo. U ovoj županiji imamo gotovo tisuću konja, veliki broj konjogojaca i to je nastavak tradicije - zaključio je Tušek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da je najvažnija odlika vozočašća očuvanje tradicije.

- Kažu ljudi da se novcem može kupiti sve, ali ne možete kupiti tradiciju. Mi već 22. godinu za redom organiziramo vozočašće konja i kočija međunarodnog karaktera jer ovdje ima Austrijanaca, Mađara, Slovenaca i to je na neki način dodatna turistička ponuda našim hotelima koji su puni ovih dana - naglasio je Kolar.

Napomenuo je da je Krapinsko-zagorska županija jedna od županija u kojoj raste broj konja te da je lani u odnosu na 2022. godinu broj konja porastao 8,5 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:21