#BeAHeroThinkGreen

Održana 36. ekološka akcija Think Green – Opatija 2024

Kroz različite aktivnosti, sudionici su imali priliku naučiti o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta
 RK Roniti se mora

Ronilački klub Roniti se mora s partnerima uspješno je realizirao 36. ekološku akciju Think Green u Opatiji koja već tradicionalno okuplja ronioce, volontere i ekološki osviještene građane s ciljem očuvanja podmorja i zaštite okoliša.

Ekološka akcija započela je okupljanjem svih sudionika na Opatijskom Mulu, gdje je održana registracija i uvodno okupljanje. Ronioci su potom započeli prvo čišćenje podmorja u području oko Opatijskog mula, luka Volosko te lučica Dražica i Portić, dok su se na površini odvijale edukativne aktivnosti i radionice za najmlađe sudionike. Akcija je privukla i veliki broj djece, članova Društva Naša djeca Opatija, koja su, uz pomoć odraslih volontera, kroz igru i učenje osvijestila važnost očuvanja okoliša, a koja i inače, djelujući kroz Dječje gradsko vijeće Grada Opatije, ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša i tijekom cijele godine prikupljaju i analiziraju otpad s lokalnih opatijskih plaža.

Tijekom ekološke akcije organizirana je i likovna radionica na kojoj su djeca od prethodno prikupljenih plastičnih čepova izrađivala likovna djela u obliku riba, čime su kroz zabavu i kreativnost dodatno naglasili problem zagađenja mora i važnost recikliranja.

Iz podmorja je izvučena poprilična količina automobilskih i kamionskih guma, staklenih boca te raznih plastičnih i metalnih konstrukcija te ugostiteljskog namještaja koje su na neodgovarajući način dospjeli u more i narušavali kvalitetu okoliša. Iz mora je tako ukupno izvađeno čak 3.320 kilograma raznovrsnog otpada.

U organizaciji Ronilačkog kluba Roniti se mora, više od 130 ronilaca iz cijele Hrvatske i regije sudjelovalo je u ovoj hvalevrijednoj inicijativi, a njihova predanost i trud još jednom su naglasili važnost zajedničkog djelovanja u očuvanju morskih i slatkovodnih ekosustava. U 36. izdanju ove internacionalne ekološke akcije sudjelovalo je preko 130 volontera iz ronilačkih klubova: Roniti se mora - Zagreb, KPA Adria – Kraljevica, KPA 3. Maj – Rijeka, KPA Amfora s Raba, KPA Vodomar – Duga Resa, DPS Zagreb, KVS S.C.U.B.A. Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, KPA Drava – Varaždin, USPDR Ajkula, KPA Zaron – Krapinske toplice, RC Osijek, RK Tunera, Ronilački klub Agramsub-Zagreb, Potapljaško Društvo Logatec i Potapljači Gorenja Vas iz Slovenije te djeca iz Društva Naša djeca Opatija. Veliku potporu ovoj akciji su dali i djelatnici Županijske Lučke uprave Opatija – Lovran – Moščenička Draga koji su u akciji sudjelovali sa svojom logistikom i brodovima za potrebe prikupljanja otpada i prijevoza ronilaca na samoj akciji.

Posebnu pažnju privukla je aktivnost bacanja kugli s efektivnim mikroorganizmima u more, koju su izvela djeca Društva „Naša djeca“ Opatija. Ove ekološke kugle sadrže otopinu koja uključuje 80 različitih mikrobnih skupina, među kojima su fotosintetske bakterije i bakterije mliječne kiseline. Kugle se nakon bacanja talože na dno, gdje započinju proces dodatnog oplemenjivanja tla i balansiranja ekosustava. Ova inovativna metoda pokazala se kao iznimno uspješna u poboljšanju kvalitete morske vode.

Osim čišćenja podmorja, akcija je imala i snažnu edukativnu komponentu. Kroz različite aktivnosti, sudionici su imali priliku naučiti o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta, pravilnom zbrinjavanju otpada te utjecaju svakodnevnih aktivnosti na prirodni okoliš. Ekološki osviješteni ronioci prenosili su svoja znanja mlađim generacijama, objašnjavajući im principe odgovornog pristupa prema prirodi, a posjetitelji su se mogli upoznati s ronilačkom opremom i disciplinom kroz koju se razvija poseban odnos prema podvodnom svijetu.

- Akcija Think Green nije samo čišćenje podmorja – to je prilika da educiramo javnost o ekološkim problemima, uključimo najmlađe u zaštitu okoliša i pokažemo kako zajedničkim snagama možemo napraviti promjenu - rekao je Damir Zurub, predsjednik Ronilačkog kluba Roniti se mora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 15:40