NEOBIČNA LJUBAVNA PRIČA

Odlazak ženke ždrala koji je diljem svijeta postala poznata jer se zaljubila u svojeg čuvara - čovjeka

Tome je sigurno kumovala činjenica da su je odgojili ljudi, pa je mužjake svoje vrste tjerala od sebe

Bijeli ždral

 Pete Oxford/Minden Pictures/Profimedia

- Sve prave su ljubavi tužne - pjevao je onomad Đorđe Balašević. Ima, naravno, istine u tome, ali kod pravih ljubavi tuga dolazi samo na kraju, na rastanku, sa smrću. Posebna ljubavna priča, koja je u principu čudna, došla je ovih dana kraju u američkom Smithsonian zoološkom vrtu. Ta ljubav je neobična jer je s jedne strane bila ženka bijelog ždrala, a s druge strane čuvar Chris Crowe. Čovjek.

Ženka ime Walnut preminula je u 42. godini života, što je nevjerojatna dob za njenu vrstu. Iza nje je, navode iz ZOO, ostalo osam pilića, jer je ona, unatoč otporu prema pripadnicima svoje vrste, uspjela na svijet donijeti jaja.

- Walnut je bila jedinstvena osoba, vrlo živahne osobnosti. Uvijek ću joj biti zahvalan na njenoj vezi sa mnom - rekao je Crowe u izjavi koju je objavio zoološki vrt, prenosi Guardian.

Još u siječnju su čuvari primijetili da pticu više ne raduju ni njene najdraže poslastice. Potom je počela sve manje jesti, a na kraju je odbijala i hranu. Nakon što je preminula, otkriveno je kako je uzrok smrti zatajenje bubrega.

- Uvijek je bila vrlo samouvjerena u izražavanju onoga što želi, izvrsna plesačica i hrabra pred svim životnim izazovima. Njena priča je skrenula pozornost na sudbinu ždralova - dodao je Crowe.

Sve je počelo 2004. godine, kada je Međunarodna zaklada za ždralove spasila malenu Walnut. Njeni su roditelji bili ilegalno uvezeni u SAD i spašeni su s njom. No, malenu su na kraju othranili ljudi u kampusu Front Royal u Virginiji i ona se navikla na ljude. Toliko se, zapravo, vezala uz pripadnike naše vrste, da joj je to stvorilo probleme kasnije. U ZOO je, naime, došla u odrasloj dobi, a kad su joj mužjaci prilazili, napadala ih je.

No, pripadnika njene vrste nema baš toliko puno na svijetu, pa je zato bilo nužno da ona ima malene. Bila je još i dragocjenija jer, pošto su joj roditelji ilegalno uvezeni, njenih gena nije bilo u američkim ZOO vrtovima. Premda Walnut nije bila zainteresirana za potomstvo, odlučeno je da ga mora imati. Kad su u Zoo vrtu vidjeli da joj je Crowe jako drag, odlučili su kako bi im on mogao pomoći.

Snimili su njegov postupak. ponudio joj je orahe, travu i lišće od kojih se radi gnijezdo. Potom maše rukama ispred nje, na što mu ona odgovori. Ona je, očigledno, mislila da je ona ista vrsta kao i ljudi. Kad je stekao njeno povjerenje, Crowe ju je uspio umjetno oploditi koristeći spermu mužjaka ždrala. Postupak je bio uspješan i Walnut je uskoro u gnijezdo položila osam jaja. Čuvari su ih potom preselili do drugih parova ždralova, koji su jaja čuvali kao da su njihovi. Od osam ovih ptica koje sada tamo živi, jedan je Walrutino maleno, a drugi joj je, zapravo, unuče.

Ova vrsta u ljudskim rukama živi prosječno 15 godina, tako da se može reći da je Walnut proživjela dug i dobar život. Na svijet je došla u Wisconsinu u 1981. godine, a ime je dobila po popularnom desertu u lokalnom restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 17:34