VAPAJ ZA VRSTU

Oči u oči s velikom bijelom psinom: Kako sam tri godine snimao ključnog predatora u oceanima

Posebno mu je draga snimka iz 2017. godine, snimljena u "glavnom gradu" vrste, Gansbaaiju u Južnoafričkoj Republici
Snimatelj je velike bijele psine proučavao u Južnoafričkoj Republici
 Mediadrumimages/dave Caravias/Media Drum World/Profimedia

Snimatelj Anthony Kobrowisky tri je godine proveo na vrlo specifičnom radnom mjestu. Bio je snimatelj velikih bijelih psina na brodu za ronjenje s tom podvrstom morskog psa.

Posao mu nije bio uvijek lak, no istovremeno je bio potpuno jedinstven. Susreti oči u oči s tom, ponekad i tonu teškom životinjom uvijek je riskantan, a njemu je postao dio uobičajene svakodnevice. S obzirom na nezaboravne trenutke, odlučio je velikoj bijeloj psini pokloniti svoje vrijeme i energiju, kako bi iz kategorije osjetljive (ugrožene) vrste spala u gotovo ugroženu (NT) kategoriju.

Naime, Kobrowisky je svoje snimke ustupio kompaniji Sea Candy Media s jednim ciljem - podizanjem svjesnosti o ugroženosti velike bijele psine.

"Iako velike bijele psine izgledaju nevjerojatno opasno, oni su puno više od puke opasnosti. Oni su ključan predator u našem oceanskom ekosustavu", kazao je snimatelj.

Prisjećajući se nastanka ove snimke kazao je kako je najteži dio bio držati životinji pažnju dovoljno dugo dok ne snimi svoje kadrove. "Kameru bih zavezao za dugačku šipku. Kad bih ugledao psinu, čekao bih da priđe struni na čijem je kraju bila glava tune. Zatim bi bacač mamca upozorio ronioce na brodu da zarone kako bi je vidjeli. Morao sam biti iznimno oprezan i iznimno brz kako bi snimio te trenutke", opisao je svoje iskustvo snimatelj.

Psine je viđao u svakakvim kombinacijama, nekad bi u danu vidio jednu, nekad više njih. Ponekad bi ih čak vidio u lovu na njihov omiljen plijen - tuljane. Kobrowisky je končano odlučio da se aktivnije zauzme za očuvanje velikih bijelih psina.

"Trebamo sve morske pse u našim oceanima, no nažalost, mnoge su njihove podvrste kritično ugrožene. Govori se o sto milijuna ubijenih morskih pasa godišnje. To nikako nije održivo i imat će negativan utjecaj na naše živote", rekao je Kobrowisky i dodao da morski psi "trebaju našu zaštitu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 07:25