SVE VEĆA NELAGODA

New York se sprema za invaziju: ‘Ogromni su, otrovni, padaju s neba pomoću prirodnog padobrana!

Pauci su žarko žute boje, a i od 2010. sus e pojavili u SAD-u otkud su stigli iz Azije. Otrovni jesu, ali ne i smrtonosni

Joro paukovi

Stanovnici New Yorka i New Jerseya zadnjih se nekoliko dana pripremaju za dolazak stvorenja koje bi mnogi okarakterizirali kao onih iz užasne noćne more. Riječ je o invaziji pauka vrste Joro, velikih, otrovnih osmonožnih stvorenja koja imaju sposobnost da se brzo kreću i skaču s jedne površine na drugu kao da imaju padobran. Pauci se šire uz istočnu obalu, a ugrožen je i sjeveroistok, prenosi TMZ.

image
Joana Kruse/alamy/alamy/profimedia/Joana Kruse/alamy/alamy/profimedia

Ženke Joro pauka poznate su po tome što svoje mreže koriste kako bi isplele oblike nalik na leteće balone koji im pomažu da se kreću zrakom i „lete“ po gradu. Za mnoge bi ovo bio prizor iz noće more, a pauke je lako uočiti i kada ne „lete“ jer su izrazito žarke žute i sive boje.

Ova invazivna vrsta porijeklom je iz istočne Azije, u Americi se prvi puta pojavila 2010. godine u savezno državi Georgiji, a vjeruje se kako je tamo stigla pomoću brodskih kontejnera. Od tada su pauci „poharali“ Floridu, Karolinu, Alabamu, Mississippi, Virginiju, Zapadnu Virginiju, Kentucky, Tennessee, Ohio i Maryland.

image
Allen Creative/steve Allen/alamy/alamy/profimedia/Allen Creative/steve Allen/alamy/alamy/profimedia

Kako kažu stručnjaci sjeveroistočna klima pogodna je za razvoj ove vrste te da je samo pitanje vremena kada će stići u New York i okolicu. Dobro su naviknuti na gradski život, a često ih se može vidjeti kako vise s uličnih svjetiljki ili stupova.

Zanimljivo je što su paukovi otrovni, ali nisu smrtonosni za ljude i kućne ljubimce budući da se više vole hraniti drugim insektima i paucima. No unatoč tome ovi pauci nisu lijep prizor, pogotovo kada plutaju zrakom prema vama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 11:06