Jedna od omiljenih francuskih gastro poslastica, žablji kraci, možda se više neće biti tako često na menijima restorana. Naime, prema Direktivi o staništima, koja je usvojena u EU 1992. godine, populacija žaba koje su europskog porijekla, zaštićene su od “komercijalnog iskorištavanja”, odnosno od konzumacije ili korištenja u bilo kojem obliku. No to dosad nije sprečavalo da se žablji kraci poslužuju u brojnim restoranima jer su se dovozili iz zemalja kao što su Indonezija, Turska i Albanija, piše Green.
Međutim, žabe su ugrožene kao vrsta na globalnoj razini pa su podaci o pojedenim žabama u Francuskoj više nego zabrinjavajući. Europska unija svake godine uveze 4070 tona smrznutih žabljih krakova, što znači da se samo u Europi pojede od 80 do 200 milijuna žaba. Prema istraživanju koje su provele organizacije Robin des Bois i Pro Wildlife, Francuska prednjači u konzumaciji žaba, a samo prošle godine u tanjurima završilo je više od 3 tisuće tona smrznutih žabljih krakova.
Početkom ožujka dvije francuske i jedna njemačka neprofitna organizacija poslale su otvoreno pismo Macronu, na kojem se našlo 557 potpisa podrške, u kojem jasno upozoravaju da Europska unija svake godine uveze 4070 tona smrznutih žabljih krakova te su pozvali na odgovornost za zaštitu određenih vrsta žaba, piše Green.
Također, potpisnici su pozvali Francusku na podršku zaštite ugroženih vrsta žaba te su istaknuli da je važno pronaći način kako će se regulirati međunarodna trgovina žabljim kracima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....