ČUDESNA ZVJERČICA

Neobičan stvor: Otrovni sisavac čiji je rep dugačak kao i tijelo, pravi je majstor skrivanja

Ta njegova ‘nevidljivost‘ dovela je do uvjerenja da je vrsta izumrla, no otkriveno je kako ih još ima

Solenodon

 -/Ardea/Profimedia

Daleko na Karibima, živi jedan mali i otrovan sisavac o kojem ne znamo puno. Ova životinja zove se solenodon i zbog svojih neobičnih karakteristika zaokuplja pažnju zoologa i biologa još od otkrića u 19. stoljeću. Danas su preostale još samo dvije vrste, Solenodon cubansus s Kube koji je prema IUCN-ovoj Crvenoj listi klasificiran kao ugrožena vrsta i Solenodon paradokus, s Haitija i iz Dominikanske Republike, piše National Geographic.

Solenodon je posljednji predstavnik obitelji Solenodontidae i onaj je koji ima neke karakteristike primitivnih sisavaca - kao što su tetrapodi, od kojih danas postoji svega pet vrsta.

Ovaj mali sisavac, dugačak oko 30 centimetara, ima rep gotovo iste dužine. Prilično je neuhvatljiv, zbog čega je i otkriven tek 1833. godine. Ta njegova ‘nevidljivost‘ dovela je do uvjerenja da je vrsta izumrla, no otkriveno je kako ih još ima. Žive u malim, raštrkanim i izoliranim grupama. Veliki problem im je gubitak staništa, ali i to što ih love psi i mačke. Uz to, veliki dio krivnje snose krivolovci. Zvuči bizarno, ali neki ljudi vjeruju da kralježnica ovih malaca ima moć da ih izliječi, pa su voljni platiti dosta kako bi je dobili.

Iako su sisavci, u nekim su stvarima prilično atipični. Recimo, surla im je duga i može se rastegnuti, a oni je mogu okrenuti pod neobičnim kutevima. Sve to kako bi došli do insekata. Uz to, ove su životinje otrovne. Ubijaju ugrizom, jer u žrtvu ubrizgavaju otrov iz žlijezde u donjoj vilici. No. za nas taj otrov nije smrtonosan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 17:17