RIJETKOST

Muškarac iz SAD-a zarazio se bubonskom kugom od svojeg kućnog ljubimca

Slučaj je prvi primjer ove zarazne bolesti u Oregonu od 2015. godine, a do nje obično dolazi u kontaktu s glodavcima

Ilustracija

 Aleksandar Tomic/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan muškarac iz Oregona zarazio se bubonskom kugom - od svoje mačke. Rijedak je to slučaj, objavile su lokalne vlasti.

Kuga je poznata i kao crnu smrt u srednjovjekovnoj Europi. Na našem kontinentu, ali i diljem svijeta, ubila je milijune ljudi. No, u moderno doba te bolesti ima malo.

Lokalni dužnosnici, piše Guardian, objavili su kako je neimenovana osoba u ruralnom okrugu Deschutes u Oregonu vjerojatno dobila kugu od svog kućnog ljubimca koji je pokazivao simptome bolesti.

- Svi bliski kontakti štićenika i njihovog ljubimca su obaviješteni i dani su im lijekovi za sprječavanje bolesti - rekao je dr. Richard Fawcett, zdravstveni službenik okruga Deschutes.

Slučaj je prvi primjer bubonske kuge u Oregonu od 2015. godine. Do ovakvih slučajeva obično dolazi u kontaktu s glodavcima poput vjeverica, miševa i štakora.

Simptomi kuge počinju od dva do osam dana nakon izlaganja zaraženoj životinji ii mogu uključivati ​​vrućicu, mučninu, slabost, drhtavicu, bolove u mišićima i vidljivo natečene limfne čvorove zvane buboni, po kojima je kuga dobila ime.

- Srećom, ovaj slučaj je otkriven odmah na početku i liječen u ranijim fazama bolesti, tako da zajednica nije u opasnosti. Tijekom istrage o zaraznim bolestima nisu se pojavili nikakvi dodatni slučajevi kuge - stoji u priopćenju lokalne zajednice.

Nije navedeno kako se mačka zarazila, no nema nikakve sumnje da je to bilo preko glodavaca. Je li pojela zaraženog štakora, miša ili vjevericu, ne zna se, no to je jedini način.

- Glodavci su izvor, svakako. Nije ovo jedinstven slučaj, bilo je toga i prije, ali nam sad privlači pozornost jer nema kuge kao nekada. Na našim prostorima nema razloga za strah, jer kod nas nema kuge i mačke je jednostavno nemaju odakle dobiti - rekao je za Jutarnji Vladimir Stevanović sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:24