PLAVI SVIJET

Mnogi ne znaju da su s radom počeli još 1987. godine... Evo povijesti domaćeg morskog Instituta!

Premda im je glavni fokus rada vezan za dupine u Jadranu, tijekom godina su širili područje svog interesa

Lošinjski edukacijski centar o moru
 

 Institut Plavi svijet

Mnogi su u našoj zemlji čuli za Institut Plavi svijet, no mnogima nije poznato kako je on s radom počeo još 1987. godine. Tada su, naime, počele njihove obrazovne aktivnosti i to u suradnji s lokalnom organizacijom Zeleno u plavom. Predsjednica te udruge, Nena Nosalj - Perišić je u kolovozu 1993. godine organizirala prvi Dan dupina u Velom Lošinju.

Institut je zapravo formalno osnovan 1999. godine i nastavili su s razvojem tri programa u sklopu Jadranskog projekta dupin istraživanje, edukacija i zaštita. U idućim godinama članovi održavaju predavanja u vrtićima, školama, dječjim kampovima i hotelima. Ni u jednom trenutku nisu odustali od Dana dupina - odlučili su nastaviti tradiciju Nene Nosalj - Perišić i svaku prvu subotu u kolovozu posvetiti tim prekrasnim morskim stvorenjima. S vremenom je program narastao, tako da on danas nudi svašta: od radionica, igara, izložbi, preko predavanja pa sve do koncerata.

Dan dupina 2003. bio im je posebno važan - tad je, naime, otvoren Lošinjski edukacijski centar o moru. Od tada se edukacijske aktivnosti Plavog svijeta održavaju u tom prostoru, koji radi tijekom cijele godine. Godinu dana nakon, zaposlenici su osmislili edukcijske programe za škole, u sklopu kojih zaposlenici instituta održavaju brojna predavanja i radionice za djecu diljem zemlje, i to posve besplatno. Taj njihov program je certificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Još je jedna važna godina za institut - 2013. Tada je otvoreno Oporavilište za morske kornjače u Malom Lošinju, a koliko je taj događaj bio važan govori i činjenica da je na tu svečanost stigao i predsjednik Republike.

- Broj ljudi koji posjećuju naše centre povećava se iz godine u godinu što nam je najbolja potvrda da aktivnostima ispunjavamo potrebe javnosti, a ujedno nam je i najbolji izvor podrške i priznanja za naš rad. Osobito smo zadovoljni što se grupe korisnika svake godine vraćaju kako bi sudjelovali u našem programu. To nam je najbolja motivacija za nastavak rada na širenju postojećih i razvoju novih aktivnosti - poručuju iz Instituta.

Premda im je glavni fokus rada vezan za dupine u Jadranskom moru, tijekom godina su širili područje svog interesa i na sve velike morske kralježnjake: kornjače, morske pse i raže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 18:46