SLOBODA

Malena vidra koja je pronađena sama, bez mame, uspješno se oporavila i vratila na Plitvička jezera

U Zagrebsu dvije vidre, brat i sestra, stigli u kolovozu prošle godine
 Andrej Cubra/ZOO Zagreb

Jedna simpatična vidra je do četvrtka ujutro bila stanovnica Oporavilišta za divlje životinje zagrebačkog Zoološkog vrta, no onda je vraćena u prirodu. Točnije, puštena je u vode Plitvičkih jezera.

U Zagreb su dvije vidre, brat i sestra, stigli u kolovozu prošle godine. Pronađeni su posve sami, u dobi dva mjeseca, kada su još uvijek posve ovisni o majci i njenom mlijeku. Najprije su stavljeni u improvizirani transporter, gdje su proveli cijeli dan, a preko kamere se promatralo hoće li se majka pojaviti. S obzirom na to da se to nije dogodilo, mladunci su premješteni u Oporavilište.

Moralo ih se naučiti kako da ‘budu vidre‘: dobivale su pasiranu ribu i školjke, kako bi se privikle na njihov okus. Nedugo nakon dolaska, mlade vidre su prebačene u vanjsku nastambu gdje su se privikavale na uvjete koji ih čekaju izvan oporavilišta. Kako se ne bi navikavale na ljudsku blizinu, u taj dio ZOO vrta posjetitelji nisu mogli doći. Jedini koji su smjeli blizu su ljudi koji su se brinuli o njima.

image
Andrej Cubra/ZOO Zagreb

- Danas smo namjeravali pustiti dvije vidre. Međutim, dok je mladi mužjak u prirodu otišao spremno i pokazao se vrlo okretnim, kod druge jedinke je uočen otok prednje lijeve šape te smo odlučili vratiti ju u ruke naših veterinara. Želimo da svaka životinja koja se vraća u prirodu bude u najboljoj mogućoj kondiciji kako bi bila spremna za život u svom prirodnom staništu.

Pri povratku u Oporavilište utvrdit ćemo stanje i vjerujemo kako će uskoro i ova jedinka otplivati u svoj novi život u divljini, a mi ćemo ju ispratiti zadovoljni odrađenim poslom, kao što smo danas to učinili s njezinim bratom - rekao je k Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:59