PRIJETNJA KLAONICOM

Ljutita susjeda inspekciji prijavila Jankovu vlasnicu: ‘Htjela sam ga dohraniti, a sad je vraćen u Petrinju...‘

- Samo smo ga htjeli dohraniti i nikad nije bio plan da ovdje ostane zauvijek, kaže vlasnica

ovan Janko

 Ronald Goršić/Cropix

Ovan Janko, kralj Trešnjevke, više se ne smije boraviti u Zagrebu. Nakon što je objavljena priča o Janku, njegovoj vlasnici Beli Pešut inspekcija je triput pokucala na vrata. Naime, temeljem Naredbe o određivanju područja Grada Zagreba na kojima se dopušta držanje domaćih životinja, Janko se nalazio na području zone zabrane držanja domaćih životinja. Iako još uvijek pije mliječne zamjenice i potrebna mu je skrb, morao je zauvijek napustiti Belin stan. Ponovno je sa svojim stadom u selu Gornja Pastuša kraj Petrinje, no tamo neće moći dugo ostati. Bela ga posjećuje svakog dana radi hranjenja, a nekoliko dana tjedno i ostane s njim.

- Jutros mi je izgledao kao da hoće ići sa mnom. Bilo mi je žao, rekla nam je Bela.

Njen stan 1. travnja posjetili su službenici Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama Komunalnog redarstva. Bela je tada bila na selu s Jankom, a vrata je otvorio njen dečko Hrvoje. Objasnio je da se mladi ovan tamo nalazio radi dohranjivanja, ali da nikada nije bilo u planu zauvijek ga tamo zadržati. Služba za informiranje Grada Zagreba ovaj posjet je potvrdila te dodala kako su službenici na teren izašli nakon zaprimljene prijave građana.

image

Bela, Miro, ovan Janko, Fifi i Lucy.

Ronald Goršić/Cropix

Ljutita susjeda

- Susjeda iznad mene je zvala i digla paniku. Komunalna inspekcija me ne bi puno davila, vjerojatno bi me samo upozorili na zakone. Međutim, ona je zvala toliko puta da su mi rekli da i da dobijem dozvolu, ona bi zvala policiju i bila bi spremna daleko ići. Rekli su da ne preporučuju da idem dalje s tim zbog nje. Meni nikad nije osobno dolazila zbog Janka, ali je ranije zbog mačaka. Tvrdila je da jedna od mojih mačaka koja nekada izađe u šetnju nije kastrirana, ali jest, ispričala je Bela.

U tom nadzoru, službenici su Jankove vlasnike upozorili da držanje životinja koje se prema klasifikaciji smatraju domaćim životinjama nije dozvoljeno na području gdje je to naredbom izričito zabranjeno, osim u iznimnim slučajevima gdje vlasnik posjeduje rješenje gradskog upravnog tijela nadležnog za zaštitu životinja koje mu dozvoljava držanje domaće životinje kao kućnog ljubimca.

"U predmetnom slučaju vlasnici nisu bili upoznati s odredbama Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i divljim životinjama (Sl. glasnik Grada Zagreba, 28/18), napose čl. 3., što je uzeto u obzir, uz uputu o tome gdje se mogu informirati o navedenom. Također, vlasnici su izjavili da ovna neće vraćati i zbog neadekvatnih uvjeta u stanu, koji nisu primjereni za takvu vrstu životinje", objasnili su iz Službe za informiranje.

Bela je Janka ipak dovela još jednom u Zagreb, no ne kako bi boravio u stanu, nego kako bi ga druga novinarska ekipa mogla snimiti. U Parku Stara Trešnjevka bili su 7. travnja.

- Nije bio ovdje ni 24 sata. Susjeda je opet zvala i inspekcija me uhvatila u parku s Jankom. Cijelo vrijeme su bili jako ljubazni. Napomenuli su da ako Janko ponovno dođe u grad, morat će mi pisati kaznu, tvrdi Bela. Da je Janka dovela na kratko zbog snimanja te da odmah odlazi natrag na selo, objasnila je tada i službenicima. Rekli su joj da će to biti provjereno nenajavljenim dolaskom u nadzor.

image

ovan Janko i Lucy u igri

Ronald Goršić/Cropix

Prijetili klaonicom

To se dogodilo 5 dana kasnije, 12. travnja.

- Radila sam u vrtu oko cvijeća. Kad evo, opet inspekcije, kucaju na dvorišna vrata. Kažem im da više nije ovdje. O svemu ispočetka pričamo. Opet su me uputili u zakone i pitali je li čipiran. Rekli su da ako ga vozim u autu, a nije čipiran, policija mi ga može oduzeti i odvesti u klaonicu. To mi je potpuno abnormalno. Policija me prije i bila zaustavila dok sam ga vozila na selo i nije se ništa takvo desilo, iako im je bilo neobično što janje vozim u autu, kazala je Bela.

Iz Službe za informiranje kažu kako su u taj nadzor otišli zbog poziva građana koji sumnjaju da je ovan i dalje u zgradi. Prisustvo ovna nisu uočili.

"Vlasnica je također upozorena da ovan kao domaća životinja mora biti propisno označen ušnom markicom prema propisima o veterinarstvu, što je prihvaćeno kao savjet struke zbog mogućeg kretanja sa životinjom u drugim županijama i mjestima unutar RH", jedini je odgovor u vezi označavanja životinje. Odgovor na pitanje o mogućem slanju Janka u klaonicu nismo dobili.

- Službenici su mi rekli da ako ga ikada planiram ponovno dovesti, da se prvo javim njima. Raspitali su se i je li moguće da dobijem dozvolu, no nije, čega sam svjesna, dodala je Bela.

Sada je sa svojim stadom

"Vlasnica je prilikom sva tri razgovora s gradskim službenicima dobila upute o pravilnom postupanju s domaćim životinjama, o gradskim pravilima o držanju domaćih životinja te savjete o obvezi vlasnika domaće životinje temeljenima na zakonskim propisima Republike Hrvatske i Europske unije, koje, ako nisu provedene, podliježu sankcioniranju i prijavi višem nadležnom tijelu državnog inspektorata", stoji zaključno u odgovoru Službe za informiranje.

Janko je sada na selu sa svojim stadom. Čekaju da se vrati vlasnik kuće i stada, koji je otišao zbog štete koju je potres nanio njegovom domu.

- Dobro se uklopio. Čini mi se da je zadovoljan. Obično ga dečko i ja skupa odemo vidjeti i damo mu mliječnu zamjenicu. Nekad ostanem s njime par dana. Međutim, Janko tamo neće moći zauvijek ostati, kaže Bela.

Ovnovi obično ne ostaju u starom stadu jer bi se mogli potući ili pobiti. Susjed iz sela trebao bi uskoro promijeniti glavnog ovna u stadu pa je Bela trenutno u dogovorima da on preuzme Janka kako bi mladi ovan imao svoje krdo i mogao još dugo živjeti.

- Komplicirano bi bilo da sada ja idem uzimati kuću negdje zbog Janka. Možda mi je čak i bolje da ga susjed uzme pa ću vidjeti kroz par godina. On je velika životinja, a iznenadilo me koliko su ovnovi inteligentni i slični psima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:35