MUČAN 1. VELJAČE

‘Kraj lovne sezone u Španjolskoj znači jedno: Lovci se rješavaju pasa... Strada ih oko 100 tisuća‘

Na ovaj dan se volonteri spremaju za odlazak u azil gdje će trebati pomoć od hvatanja uplašenih galga po poljima i cestama

Galgo, ilustracija

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz udruge Pomozimo hrtovima Hrvatska objavili su kako je njihovoj, kao i brojnim drugim udrugama koje skrbe o psima ove pasmine, 1. veljače mučan dan. Riječ je, pojasnili su, o danu kad se obilježava kraj lovne sezone u Španjolskoj. Tada lovci, vlasnici ovih pasa, zadržavaju samo mužjaka i ženku za rasplod, a ostalih (a obično se radi o 13 pasa, jer ih lovci prosječno imaju 12) se rješavaju.

- Iako besplatno, bez ikakvih pitanja svoje galge mogu ostaviti u azilima, mnogi se još vode za horor mitovima da koliko više galgo pati tijekom smrti, toliko će biti bolja iduća lovna sezona. Zato će ih najviše završiti obješenih da tek vrhovima šapa dotiču tlo, bačenih u bunare, puštenih da lutaju cestama i skončaju od gladi ili pod kotačima automobila ili zavezanih za tračnice, sve u ime dobre lovne sezone - pojasnili su iz udruge.

Svoj život će idućih dana izgubiti, procjenjuje se, više od 100 tisuća lovačkih pasa: oko 70 tisuća galga, 30 tisuća ptičara...

- Pitate se kako je to moguće? Nakon velike pravne bitke, prava lovačkih pasa su bila priznata da bi opet bila oduzeta i sada oni nemaju status živog bića nego privatne stvari i alata za lov. Zato pomažemo koliko možemo i na ovaj dan se volonteri već spremaju za odlazak u azil gdje će trebati pomoć od hvatanja uplašenih galga po poljima i cestama, spašavanje ozlijeđenih i saniranje rana, a o prepunim boxevima u azilu ne trebamo ni pričati jer pucaju po šavovima i kada nije ovaj dio godine - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 07:23