PRIJATELJI ŽIVOTINJA

‘Kod nas još uvijek ne postoji dovoljna osviještenost o tome da se životinje ne smiju ostavljati u automobilu‘

Za vrućeg dana u samo nekoliko minuta temperatura u automobilu može postati ubojita za psa, istaknuli su
 Dumovec

Povodom nedavnog slučaja psa kojega su prolaznici izvukli iz zatvorenog vrućeg auta u Zagrebu i sada je privremeno smješten u gradskom skloništu u Dumovcu, oglasili su se Prijatelji životinja.

- Najprije želimo pohvaliti građane koji su brzom reakcijom i pozivom policiji spasili psu život. Ponavljamo po tko zna koji put da NIKADA ne ostavljate životinje ni djecu u zatvorenom autu (pa čak ni s malim otvorom na prozoru) tijekom visokih ljetnih temperatura jer one za njih mogu biti smrtonosne! Kada je vanjska temperatura zraka 36 °C u samo 10 minuta u zatvorenom automobilu ona doseže blizu 50 °C! Kada temperatura tijela prestigne 41 °C, pas je u opasnosti od dobivanja toplinskog udara - poručili su.

Ističu kako u našoj zemlji još uvijek ne postoji dovoljna osviještenost o tome da se psi i druge životinje ne smiju ostavljati sami u zatvorenom automobilu, pa čak ni na kratko vrijeme. Za vrućeg dana u samo nekoliko minuta temperatura u automobilu može postati ubojita za psa.

- Stoga je iznimno važno osigurati psima i mačkama tijekom vrućih dana odmor u hladu, odnosno hladnijem zatvorenom prostoru, stalni pristup svježoj vodi i ne izlagati pse po vrućini i na suncu trčanju i drugim velikim tjelesnim naporima. Izlazite sa psom u šetnju rano ujutro i kasno navečer kada vrućine nisu tako velike. Brinite odgovorno o svojim životinjama, a ne zaboravite ostaviti posude sa svježom vodom i za ptice i druge divlje životinje kojima svaka kap vode znači preživljavanje u mjesecima žege i ogromnih vrućina - poučili su.

image
Dumovec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 21:14