PRIJATELJSKA PREPORUKA

Knjiga ‘Kad slonovi plaču‘ poziva na novu i bolju vrstu zajedništva sa životinjama

Članovi udruge Prijatelji životinja jednom mjesečno odabrat će neku knjigu koja se bavi našim odnosima s drugim bićima
Ilustracija
 Sam Panthaky

Među mnogim knjigama koje se bave životinjama je i ona 'Kad slonovi plaču'. Riječ je o naslovu koji je kod nas preveden i objavljen 2004. godine.

Jedna je to od rijetkih knjiga o problemu životinjske emocionalnosti i jedna od rijetkih koje jednostavnim i sugestivnim rječnikom uspijevaju posve promijeniti naš pogled na bića s kojima - najčešće na njihovu štetu - dijelimo ovaj svijet. Čimpanze kojima je neugodno, slonovi koji slikaju, papige kojima je dosadno, organizirane bande dupina koje zlostavljaju ženke, beskrajno tašte antilope, vrane koje se sanjkaju niz crkvenu kupolu, medvjedi koji promatraju suton - nizom dojmljivih primjera iz životinjskoga svijeta autori nas uspijevaju dobro zamisliti nad bahatošću i nedostatkom sućuti koja je ljude učinila nadmoćnima - na vlastitu štetu.

image
Naslovnica knjige

U desetak poglavlja koja sustavno prikazuju sve kategorije osjećajnosti, upoznajemo biologe, bihevioriste, životinjske trenere i psihologe koji su iskreno priznavali da ih znanstveni diskurs često ostavlja na cjedilu pri susretu s nedvojbenim dokazima emocionalnog bogatstva životinja koje su istraživali.

Ova nas knjiga, prikladna i za mlade čitatelje, poziva na novu i bolju vrstu zajedništva sa životinjama i upozorava da rasprava o njihovim osjećajima nipošto ne mora biti ispod razine znanstvenog dostojanstva.

Njeni autori su psihijatar Jeffrey Moussaieff Masson, autor više poznatih knjiga o emocionalnom životu životinja i novinarka Susan McCarthy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 17:38