OPET

Kit dug dvadesetak metara nasukao se na otoku na zapadu Francuske, još ne ne zna zašto

Na lokaciju su poslani vatrogasci i obaviješteni su stručnjaci za morske sisavce

Beluga u Seini

 Benoit Tessier/Afp

Kit dug između 15 i 20 metara pronađen je u petak poslijepodne nasukan na otoku Seinu na zapadu Francuske, objavile su mjesne vlasti.


- Razlozi nasukavanja za sada nisu poznati - objavila je pomorska prefektura Atlantika na Twitteru, uz fotografiju kita.


Na lokaciju su poslani vatrogasci i obaviješteni su stručnjaci za morske sisavce. Nasukavanja kitova te veličine relativno su rijetka na francuskim obalama. U studenom 2021. u Calaisu se nasukao kit od 19 metara i petnaestak tona pošto se ozlijedio.

Početkom kolovoza, beluga je zalutala u rijeku Seinu na sjeveru Francuske. Vlasti su tada pozvale ljude da se ne približavaju tom bijelom kitu kako ne bi uznemirili životinju. Pošto je životinja odbijala hranu, činilo se kako priča neće imati dobar završetak.

No, ipak su se odlučili da će je pokušati spasiti, pa su krenuli s operacijom preseljenja. Životinju su podigli u zrak i s njom krenuli dalje od rijeke. No, nesretna beluga nije dočekala kraj tog putovanja - umrla je negdje putem do oceana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:17