SAVJETI

Kako ukloniti pseće i mačje dlake? Evo što savjetuju stručnjaci, a što vlasnici

Puno je toga na što treba paziti: četkanje i pranje odjeće, čišćenje podova...
 Sergio Azenha/Alamy/Alamy/Profimedia

Premda je većina nas koji imamo pse i mačke već odustala od čišćenja dlaka, jer je jednostavnije živjeti s njima nego se osjećati kao Sizif svakoga dana, stručnjaci nam preporučuju da ne klonemo duhom. Postoje načini na koje se dlake može ukloniti, kažu oni, no iz njihovih je savjeta jasno da nikad doma nisu imali nešto što se linja. Zato njihove preporuke možemo uzeti samo kao savjete za dom u kojem postoji kontrolirana količina dlaka, a ne stan u kojem nema nijedne.

Ono što svi odmah naučimo je - kupiti valjak za dlake. Postoje oni skuplji koji se peru, ali računajte na to da će se s vremenom to njihovo ljepilo potrošiti i da to uopće nije dobra investicija. Zato, koliko god mrzili povećavati količinu smeća na svijetu, jedino što možemo preporučiti su oni valjci s kojih se odlijepi listić nakon što pokupimo dlake. Neki se kunu da dlake s tkanina skidaju i silikonskim spužvicama za rublje, drugi koriste selojtep, a ima i onih koji smoče gumene rukavice i onda s njima samo kupe dlake.

Što se čišćenja dlaka s poda tiče, osim robotskog usisavača, najbolje je kupiti i metlu koja ima gumu na dnu. Može se naći u bilo kojoj trgovini frizerskim potrepštinama, jer su to metle koje naše frizerke koriste kako bi maknule odrezanu kosu s poda. Jedino na što treba paziti, kad ih se koristi, je da ne zamahujemo odviše žustro. Treba s njima mesti polako i onda su zaista učinkovite.

Što se tiče pranja odjeće, naravno, treba je protresti prije stavljanja u perilicu. Ne moramo, jer se dlake mogu maknuti u sušilici, ali to znači da treba još prati i sušilicu. No, postoji trik za pranje u perilici: prije nego je pokrenemo, ubaciti 120 mililitara alkoholnog octa u pretinac za omekšivač. Neće naštetiti odjeći (mnogi ga ionako stavljaju umjesto omekšivača) a trebao bi osloboditi dlaku koja je zapela u našoj odjeći. Preporuča se i da redovito čistimo bubanj mašine za pranje rublja, kao i filter.

Tu je i još jedna stvar vezana za pranje. Na internetu se prodaju razne kuglice koje se ubace u bubanj i navodno kupe dlake. Probali smo, većina toga ne valja. No, vlasnici mačaka se kunu kako njima pomaže obična spužva za kupanje. Ubace je prije svakog pranja u mašinu, ona pokupi dlake, a kasnije je samo očiste. Kod psećih dlaka to, isprobano, ne pomaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:09