NJIHOVO DOBA GODINE

Kako se boriti protiv osa? Evo koje metode predlažu stručnjaci...

S obzirom na to da smo mi rubrika koja voli životinje, donosimo vam samo metode koje ove zujalice neće usmrtiti
 Leonid Eremeychuk/Panthermedia/Profimedia

Svi oni koji ne vole ose nisu baš sretni u ovo doba godine. Te zujalice sada grade gnijezda i pripremaju se za razmnožavanje. Oni koji imaju dvorišta sigurno bi voljeli da se društveni život osa odvija podalje od njih. Postoje načini da ih navedemo da nam ne dolaze blizu - pošto smo mi rubrika koja voli sve životinje, donosimo nekoliko ideja koje će ih samo otjerati, ali ne i usmrtiti.

Za početak, svi se stručnjaci slažu kako bi bilo dobro da maknemo hranu - bilo da je riječ o ostacima hrane oko stola u vrtu ili oko roštilja. Ako imamo kakvu voćku, plodove koji padnu na tlo bismo trebali brzo pokupiti, jer ose jako vole šećer, pa će doći. Jednako tako, sve bočice ili limenke kakvih sokova bi trebalo odmah nakon upotrebe maknuti.

Potom bismo trebali provjeriti mjesta na kojima bi se ove zujalice mogle naseliti. Najviše vole tavane i vrhove kuće, jednako kao i razne rupe na fasadama, u ogradama... Ako smo na nekom mjestu otkrili gnijezdo, sasvim je sigurno da će ose pokušati napraviti novo gnijezdo u blizini tog.

Biljke, kao i uvijek, pomažu u borbi. Stručnjaci ističu kako eukaliptus, metvica i bosiljak mogu pomoći, jer ose ne vole njihov snažan miris. Osim toga, ove biljke ne zahtijevaju puno brige, pa nije teško uzgojiti ih. Ne bi ih bilo loše posaditi blizu mjesta gdje smo znali pronaći gnijezda.

No, ima i biljaka koje nam neće pomoći u borbi. Nažalost, to je cvijeće, koje volimo posaditi u našem vrtu i koje nas usrećuje. Kako ga mi volimo, vole ga i ose, jer im je zanimljivo sve slatkog mirisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2024 13:23