ODVRATNO

Ježica gotovo umrla od gladi zbog predmeta kojeg je pokušala pojesti. Mislila je da je hrana....

Malena Zrinka, kako je kasnije nazvana, spašena je doslovno u zadnji čas
Ježica Zrinka
 ZOO Zagreb

- Prolazila sam livadom sa psima i naletjela na ježa. Bio je već dan, sunce je bilo visoko na nebu, a on je ležao na sredini livade. Kad smo se približili, nije se sklupčao. Bio je letargičan, disao je plitko. Nisam znala što mu je, ali mi je bilo jasno da to nije normalno ponašanje. Najprije zato što su ježevi noćne životinje, a onda i zato što se u opasnim situacijama sklupčaju. Zato sam pozvala gradske hvatače, jer znam da su oni zaduženi za pomoć svim životinjama na javnim površinama - kaže nam čitateljica.

Pošto je hvatače iz Dumovca trebalo čekati, najprije im je poslala fotografiju točne lokacije, ali onda je zaključila da je bolje da uz malenog pričeka dolazak pomoći. Nije joj se sviđala ideja, kaže, da je posve sam u trenucima kad mu je loše. Hvatač ga je primio s doljnje strane tijela, tako da ga ne ubode, i odmah joj je rekao kako je riječ o veoma mršavom ježu.

Tek kasnije se saznalo zbog čega je toliko mršav. U ustima je imao nešto odvratno - je li to dio konopca, silikona ili nečeg trećeg, ne zna se, no to je nesretnoj životinji sprječavalo da jede. Doslovno je umirala od gladi.

image
Komadić špage ili silikona, koji je maknut
ZOO Zagreb

- Uklonili smo joj to iz usta i dali joj sve potrebne lijekove i vitamine. Još uvijek ne znamo hoće li se izvući, no mi ćemo dati sve od sebe. I uzgred, jež nije on, nego ona. Inače divljim životinjama ne dajemo imena, jer se brzo vrate u prirodu, ali malenoj ježici smo dali ime Zrinka, po ženi koja ju je našla - priča Damir Skok, ravnatelj ZOO vrta, u kojem je jež pregledan.

Ako se Zrinka oporavi, vratit će se na Vrbik. Nama ostaje šokantna spoznaja da ježevi mogu umrijeti od gladi zbog stvari poput odbačenog konopca ili kakve slične stvari. Dobra je to pouka da pazimo gdje bacamo smeće, jer životinje mogu umrijeti zbog našeg nemara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 15:25