PERNATI SUGRAĐANI

Jeste li primijetili nešto čudno po splitskim ulicama? Stručnjak savjetuje: ‘Pustite ih na miru, imaju mlade‘

U laboratorijskim testovima ispostavilo se da mogu rješavati jednostavne probleme, pamte lokacije kojima se kreću te kojim putem doći do hrane

Ilustracija

 Jure Miskovic/Cropix

"Zna li netko kome se javiti da se spasi ovaj galeb?" ili "Pronašla sam mladog galeba, ne znam gdje s njime i kome se javiti za pomoć?" ili pak "Stigao je na Firule mladi galeb, ne može letjeti, dala sam mu jesti". U posljednje vrijeme naišli smo na veliki broj objava građana koji pokušavaju pomoći mladim galebovima koji "landraju" splitskim ulicama, piše Slobodna Dalmacija.

I sami smo sinoć zatekli njih pet kako leže u travi ispred jednog hotela na Gripama. Kontaktirali smo ornitologa Gvida Piasevolija koji kaže da ih je najbolje pustiti na miru.

Pitali smo ga ima li u gradu Splitu možda previše galebova.

- Onoliko ih je koliko ih se može održati. Prije 20-ak godina gotovo da ih nije ni bilo, a sada su se nastanili na ravnim krovovima zgrada na kojima poliježu jaja - objašnjava.

Kaže da je sada vrijeme kada mladi galebovi napuštaju gnijezda, a još uvijek ne znaju letjeti. Normalno je to, poletarci su kod svih vrsta ptica savršeno uobičajeni. Nisu nimalo neinteligentni ili nevješti, oni su jednostavno mladi i tek uče letjeti. Ne treba smetnuti s uma kako je otkriveno da su galebovi iznimno inteligentne ptice. U laboratorijskim testovima ispostavilo se da mogu rješavati jednostavne probleme, da pamte lokacije kojima se kreću te kojim putem doći do mjesta na kojem ima hrane.

Što učiniti ako ih vidimo?

- Najbolje ih je pustiti na miru, ne trebate nikoga kontaktirati. Njihovi roditelji uvijek su negdje u blizini da ih nahrane - kaže Piasevoli.

Neki ih smatraju agresivnima, no poznato je kako su oni jako zaštitnički nastrojeni prema svom teritoriju, posebno kada imaju jaja ili ptiće. U to doba će se junački boriti sa svima drugima kako bi zaštitili svoje malene. Potvrdio je to i stručnjak

- Ma ne, agresivni nisu, no možda se uzbude kada se približite mladima, ali sve je to bezopasno. Ponavljam, najbolje je da mlade jednostavno pustite na miru - zaključuje Piasevoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:03