CRNA GORA

Jastreb zalutao među slatkiše, ornitolozi došli po njega: ‘Stalno im se to događa...‘

Premda je to vješta i ubojita ptica, čini se kako imaju problema sa zatvorenim prostorima

Kobac

 Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

Da napravimo anketu i pitamo ljude što misle koja ptica najčešće završi zaglavljena u nekom spremištu, dvorani ili pak kakvoj garaži, sigurno bi prvo pomislili na ptice koje najviše viđaju na ulicama svojih gradova i sela. No, zapravo, bili bi u krivu - kobci su ti nesretnici koji obično negdje zapnu i ne znaju se sami izvući.

Kobac je vrsta jastreba čiji su plijen najčešće golubovi. Reklo bi se da su oni i lak plijen, no izgled vara. Golubovi su potekli iz pećina i bolje se snalaze u zatvorenim prostorima. Oni će iz njih brzo i lako naći izlaz. No, njihovim pernatim neprijateljima to baš i ne ide.

- Golub pobjegne, a kobac ostane zaglavljen i čeka naše ornitologe da ga oslobode - objavili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Oni su jednog kobca zatekli u prostorijama gdje se pakiraju slatkiši, odakle su ga nježno iznijeli van. Nije se ni najmanje bunio. Premda je jasno kako je unutra sasvim sigurno zalutao u lovu na svoj (pernati) plijen, ne bi nas čudilo da otkrijemo kako su i kobci sladokusci. Ako su nedavno medvjedi mogli provaliti u kombi s krafnama i počastiti se, zašto ne bi i ptice?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 04:46