TRAŽI SE PRAVI JUNAK

Hajdemo zajedno stvoriti sretan završetak za Roberta! Bolestan je, ali zaslužuje ljubav i dom

Šanse su male, toga su svi svjesni, no čuda se događaju i vjerujemo da za njega postoji netko
 Udruga Rocco

Robert zvani Robi sjedio je na fotelji i marljivo žvakao svoju igračku, ne mareći pretjerano za svijet oko sebe. Plastika je imala neki fin okus, a osim toga, Robi konačno ima nešto svoje. Četiri je godine na ovom svijetu i donedavno nije imao ništa što je baš njegovo, pa sad voli sve. A i zabavno je, pa gricka i ne haje. Zvuk telefona nije ga prekinuo u novootkrivenoj ljubavi prema ubijanju igračaka, a nije reagirao ni kada je njegova čuvalica šokirano uzdahnula. Sa zanimanjem ju je pogledao tek kad je došla, sjela pokraj njega i počela ga maziti.

Polizao joj je suze. Fine su, slane, premda se ona čini jako žalosna. Nije razumio zašto, pa joj je ponudio igračku. Ako njega smiri žvakanje, i nju će. Začudio se kad je odbila i počela još jače plakati.

- Ljudi su čudni - pomislio je Robert i nastavio žvakati.

Sjećate se Roberta? Preuzela ga je udruga koja se u zadnje vrijeme specijalizirala za najgore slučajeve u državi - Rocco iz Vinkovaca. Našli su ga u šumi, oko vrata je imao plavu špagu. Tamo je prije bio lanac. Kako znaju? Ima ožiljak na tom mjestu.

Osim špage, imao je Robert ogroman tumor na vratu. Valjda je tom koji ga je zavezao u svom dvorištu postao ružan s izraslinom, pa ga je bacio u šumu, da crkne daleko od njegovih očiju. Nije se nadao da će Robija netko naći i odvesti doktoru, koji će mu odstraniti izraslinu. Sve je to ovaj mali junak prošao, oporavio se i počeo odlaziti u šetnje.

image
Udruga Rocco

No, onda je veterinar nazvao da javi kako su dobili rezultate obrađenog uzorka tkiva. Robert ima rak, onaj koji uvijek metastazira, vraća se, napada okolna tkiva. Zato je njegova čuvalica plakala. Fibrosarkom je ozbiljna stvar. Nepošteno je, kaže nam, što on ima tek četiri godine. Mlad je pas, život je trebao biti pred njim.

S ovom dijagnozom, kaže, nitko ga neće htjeti. Tko želi psa s rakom?

- Robert trenutno ima fotelju. Na terasi. To je sva imovina koju posjeduje. Ima i svoje posude s hranom i vodom. To je to. Znam da bi život volio provesti u toplom, uz nekog svog, tko će ga prigrliti s rakom. I tko će reći da to nije bitno, da će živjeti uz ljubav i da će biti sretan do kraja svog života, kad god to bilo - kaže nam volonterka koja brine o njemu.

Tek su saznali za dijagnozu, pa ne znaju sve detalje borbe s tom bolesti. Ono što je sigurno je da mu treba kvalitetan život - u toplom, gdje je hrana dobra. Trebat će mu vitamini i sigurno ponešto za imunitet. Zapravo, ništa više od obične brige za psa. Robi će ovih dana opet ići na krvne pretrage, a radit će se rendgen srca i pluća, da vide je li rak metastazirao.

- Tek tad ćemo složiti plan. Znate nas kakve smo, borbena duha, mi se za sve naše malce borimo do zadnjeg daha. Tako ćemo i za Robija. I tražit ćemo mu dom pun ljubavi, gdje će ga netko primiti u svoje krilo i srce. Da, ima tumor, no zaslužuje ljubav. Nitko ne zna koliko će živjeti, no to je rizik sa svakim psom. Nadam se da će se pronaći taj jedan čovjek koji će Robija zavoljeti kao mi: koji će dati sve od sebe da on živi, da bude sretan i kad ode, a tko zna kad će to biti, da nikad zapravo ne napusti ovaj svijet, nego da ostane u srcu svog vlasnika - kaže volonterka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 14:50