ČUDESNO STVORENJE

Gmaz velikih očiju: Dobro se kamuflira, penje po drveću i izuzetno je otrovan

Teritorijalne su i kad im netko dođe na prostor kojeg smatraju svojim, napast će, čak i ako se radi o većoj životinji

Afrička drvna zmija

 Tony Phelps/Nature Picture Library/Profimedia

Ako nikada niste čuli za afričku drvnu zmiju, na prvi pogled bi možda pomislili da je ona u stvari igračka. Istina je da ovo čudo prirode s nevjerojatno velikim očima, jarkih boja i tankog tijela predstavlja opasnog ubojicu.

Ova zmija je stanovnik centralnih i južnih dijelova Afrike. Tu se može naći gotovo u svim prirodnim staništima, osim u pustinjama koje izbjegava. Omiljene su joj šume, jer se u njima lako skriva i često prolazi nezapažena. Tijela ovih zmija su obično zelene, crne ili smeđe boje, tako da se lako skriva među lišćem i granama. Odatle i njena vještina da se pretvara da je grana, što joj odlično polazi za rukom. I dok uglavnom preferira stabla i žbunje, u vrijeme velikih vrućina spušta se na zemlji i privremeno useljava u neki hladniji prostor, što je najčešće rupa nekog glodavca, piše National Geographic.

Za očekivati bi bilo da su ti maleni stvorovi na meniju ove zmije, no u principu one ih baš ne vole toliko. Preferiraju stanovnike drveća - ptice, insekte i guštere, One drvne zmije koje žive u vlažnijim dijelovima jedu i žabe te razne vodene insekte.

Ova vrsta gmazova ima velike oči koje savršeno vide i, za razliku od ostalih zmija, tijekom lova im je veoma važan oštar vid. Teritorijalne su i kad im netko dođe na prostor kojeg smatraju svojim, nemaju problema s napadom, čak i ako se radi o životinji koja je veća od njih. No, nisu hrabre bez pokrića: samo tri miligrama otrova ove zmije može ubiti odraslog čovjeka. Treba znati da odrasle zmije i žlijezdama koje se nalaze u ustima između dva i osam miligrama otrova.

Poznate su kao ne pretjerano dobri roditelji: polože jaja u neku šupljinu i odu svojim putem. Tri mjeseca jaja ne smije nitko dirati da bi se iz njih izlegle malene zmije, no šanse za to su jako male, jer ih obično netko pojede. No, čak i kad se uspiju izleći, nisu baš neki suparnik: nisu otrovne i manje su od 20 centimetara, tako da su zaista lak plijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:53