BRAVO LJUDI!

Glavata želva odabrala loše mjesto za polaganje jaja, ali onda su joj pomogli stručnjaci

Dio plaže je ograđen i tako će biti sve dok se mališani ne izlegnu i odu svojim putem

Ilustracija s plaže u Španjolskoj, gdje se također štite dijelovi plaže na kojima kornjače polažu jaja

 Ramon Costa/Zuma Press/Profimedia

Jedna glavata želva mislila je da je jako dobro odabrala mjesto na koje će položiti jaja, no, zapravo, bila je prilično u krivu. Tome je sigurno kumovalo doba dana, jer je plaža bila prazna, pa se životinji nije činilo da su joj jaja tamo ugrožena No, bila su. Odabrala je, naime, prostor između suncobrana na jednom popularnom kupališta u talijanskom gradu Torre del Greco. Ono što se potom dogodilo vraća vjeru u ljude: stručnjaci su došli, iskopali svih 50 jaja i premjestili ih na zaštićeniji dio susjednog kupališta, koji će biti pod nadzorom sve do trenutka kada malene kornjače krenu u more.

Sve je počelo u noći sa 7. na 8. kolovoza, kad je tamošnji operativni centar primio dojavu o želvi koja je viđena na kupalištu. Čovjek koji im je dojavio da kornjača dolazi opisao je što ona radi, a kad je patrola stigla, ona je već položila jaja. Nije bilo druge nego osigurati taj dio plaže tijekom noći i čekati stručnjake.

Oni su strigli ujutro i zaključili da je jaja sigurno premjestiti. To su i napravili, a novi prostor je ograđen i nitko ga ne smije koristiti sve dok su tamo jaja. Nakon što se malene kornjače izlegnu i odu svojim putem, taj dio plaže će opet biti dostupan kupačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:05