NADAHNJUJUĆE

Francuski volonter u našoj zemlji: ‘Mjesecima sam pomagao pticama, bilo je genijalno!‘

Mnogo je toga naučio i, kaže, stekao je dovoljno znanja da se sada može prijaviti za posao ornitologa

Matthieu Mehl
 

 Privatni album

Matthieu Mehl se jednog jutra probudio na reski zvuk budilice, ustao, odjenuo i u ruku primio dan prije spakirani kovčeg. Zatvorio je vrata stana i krenuo u avanturu koja ga je vodila u našu zemlju. Nije to bio dalek put, jer stigao je iz Francuske. No, njegova odluka da deset mjeseci volontira na projektima udruge BIOM i pomaže pticama mnogima je bila neobična. Njemu je bila logična - na kraju krajeva, magistrirao je Upravljanje okolišem.

- Uvijek sam bio zainteresiran za životinje, čak i kad nisam znao mnogo o njima. No, nakon što sam završio studij, osjetio sam potrebu da se aktivnije uključim u borbu za zaštitu okoliša. Tražio sam organizaciju u kojoj ću moći biti na terenu jer, iskreno, nisam više mogao sjediti u uredu. BIOM je nudio najviše, a privuklo me što se bave zaštitom ptica - kaže Matthieu i pojašnjava da su mu one duboko fascinantne: za razliku od drugih životinja, nisu sramežljive, jer ih čujemo i vidimo baš svugdje oko nas. Pojašnjava kako su te životinje prava mala čuda evolucije, jer mogu letjeti i prelaziti velike udaljenosti. No, naša vrsta je utjecala na njihovo smanjenje, zbog čega je on želio dati barem mali doprinos poboljšanju njihova života.

Obišao je prošle godine mnogo mjesta u našoj zemlji: od Lastovo, gdje je bio uključen u projekt zaštite triju ugroženih vrsta morskih ptica, preko Cresa, Telašćice, Plitvica... Što je točno radio, pitamo ga.

- Oh, svašta. Od praćenja populacije ptica, pa sve to pomaganja zaposlenicima Spasilačkog centra Beli u zbrinjavanju supova. Bio sad i kad su neke od tih supova puštali na slobodu, što je poseban osjećaj, jer znaš da si bio maleni dio njihovog spašavanja. Prstenovao sam ptice na Učki, pratio sam pastire na toj istoj planini... Svašta, zaista, bilo je puno toga - pojašnjava nam.

U deset mjeseci boravka u našoj zemlji puno je toga naučio. Ne samo da može prepoznati puno više ptica nego prije, nego po zvuku već zna o kojoj je riječ. Naučio je puno praktičnih stvari na terenu. Bilo je to, kaže s osmijehom, nevjerojatnih deset mjeseci, koji su ga promijenili.

- Osjećam se dovoljno vješto i samouvjereno da želim raditi na zaštiti prirode i ptica. Počeo sam se prijavljivati ​​za mjesta ornitologa u Francuskoj i nadam se da ću uskoro dobiti posao u toj struci. U međuvremenu, također koristim svaku priliku da odem u šetnju i potražim ptice. Također sam shvatio važnost volontiranja u djelovanju udruga za zaštitu prirode, pa se nadam da ću uskoro pronaći neke udruge u kojima bih mogao volontirati u svoje slobodno vrijeme - kaže Matthieu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:36